Na Blejskem gradu spet rekorden obisk

Že junija se je v enem dnevu trlo 2200 obiskovalcev.

Objavljeno
25. junij 2017 18.49
Blejski grad, Bled 22. junij 2017 [Blejski grad,Bled,gradovi,turisti]
Blaž Račič
Blaž Račič

Bled – Na Blejskem gradu so že v prvih junijskih dneh dosegli rekorden dnevni obisk, 2200 obiskovalcev, kar je toliko, kolikor so jih lani v enem dnevu imeli v turistično najmočnejšem avgustu. Pričakujejo, da bo po lanski rekordni sezoni grad letos obiskalo več kot pol milijona turistov. Zmogljivosti gradu so občasno na skrajni meji. Zaradi gneče so uvedli nekatere ukrepe, a števila obiskovalcev za zdaj še ne nameravajo omejevati.

Lani so na gradu našteli rekordnih 438.015 obiskovalcev, kar je več kot dvakrat toliko kot pred desetimi leti, pri čemer so v istem obdobju prihodke skoraj potrojili na lanskih 3,5 milijona evrov. Velik del prihodkov so vstopnine, manjši del pa najemnine za lokale na gradu. Večina obiskovalcev je grad obiskala med majem do oktobrom, avgusta pa so dosegli mesečni rekord 66.209 obiskovalcev, kar je povprečno več kot dva tisoč obiskovalcev na dan.

Zaradi veliko obiskovalcev se gneči niso mogli izogniti, saj je bilo na gradu sočasno celo do 350 obiskovalcev, kar je zgornja meja zmogljivosti gradu. Navadno se obiskovalec na gradu zadrži uro in pol. Redna cena vstopnice je deset evrov, povprečna cena, ki jo iztržijo na obiskovalca (z vključenimi popusti za skupine in mladino) pa je 7,52 evra.

Matjaž Završnik, direktor Zavoda za kulturo Bled, ki grad upravlja, pravi, da so uvedli nekatere ukrepe, da je obisk gradu razporejen čez ves dan. Dobra tretjina obiskovalcev na grad pride v organiziranih skupinah z avtobusi, napovedani prihodi skupin pa so razporejeni na vseh 13 ur obratovanja gradu (poleti je odprt že ob 8. uri).

                              Delo infografika. 

Gneča se pojavi ob prihodu nenapovedanih skupin, ugotavlja Završnik. Vsak dan naštejejo do 60 prihodov avtobusov, pred dnevi so jih ob koncu tedna našteli celo 156 (skoraj 80 na dan). Ves čas sta na blagajni dva blagajničarja. Avtobusi obiskovalce gradu odložijo tik pod gradom in nato parkirajo na grajski Pristavi, razširili so stopnice na grajsko obzidje in omogočili boljši pretok obiskovalcev po gradu. Zaradi velikega junijskega obiska Završnik za julij in avgust pričakuje še več obiskovalcev. »Letos bomo še zmogli, čeprav delujemo na skrajni zgornji meji,« pojasnjuje.


Na Pristavi bo muzej sodobne umetnosti

Če se bo število obiskovalcev še povečevalo, bodo morali izvesti še dodatne ukrepe, med katerimi je Završnik poudaril čakanje na ogled gradu na Pristavi. Za čas čakanja bodo morali obiskovalcem ponuditi dodatne vsebine, ki bi jih izvajali pod gradom. Obiskovalcem bi lahko predstavili, kar ta prostor še ponuja, denimo prikaz srednjeveških iger, kakršne občasno že pripravljajo pod gradom ali na gradu.

Do leta 2020 načrtujejo še dodatne investicije v skupni ocenjeni vrednosti od 15 do 20 milijonov evrov. Na Pristavi pod gradom v podjetju Artarhiv enega najpremožnejših Slovencev Igorja Laha načrtujejo postavitev muzeja sodobne umetnosti, za katerega so Lahu podelili stavbno pravico za 99 let, pravi Završnik. Načrte za muzej snuje svetovno znani projektant David Chipperfield.

Za okoli tri milijone evrov nameravajo vgraditi še dvigalo v grajsko skalo (s parkirišča pod gradom do gornje grajske terase). V Mrakovi hiši na Rečici pa bodo za 700.000 evrov uredili še etnološki muzej. V sklopu razširjenega grajskega kompleksa nameravajo pod gradom, Na jezercih, urediti tudi naravni park. Za naštete ukrepe dokumentacijo že pripravljajo, in ko bo občina dopolnila prostorski načrt za to območje (predvidoma zgodaj pomladi prihodnje leto), bodo začeli izdelovati še gradbeno dokumentacijo.

Hkrati bodo po dograditvi severne obvoznice prihodnje leto tik ob športnem parku po besedah svetovalca blejskega župana Matjaža Berčona zgradili še parkirišče za 250 avtomobilov in 33 avtobusov. Tako bodo rešili večino prometnih težav na severni strani jezera. Po dokončanju teh investicij bo razširjeni grajski kompleks po Završnikovih napovedanih obiskalo 750.000 obiskovalcev letni, število zaposlenih pa se bo s sedanjih 15 povečalo na okoli 30.