Na cestah in v gorah so razmere kljub pomladi zimske

Ceste so ponekod zasnežene, v gorah predsem precejšnja nevarnost zdrsov.

Objavljeno
26. marec 2020 11.25
Posodobljeno
26. marec 2020 11.25
Zaradi snega na cesti se je danes zgodila prometna nesreča z materialno škodo in lažjimi poškodbami na cesti med Dravogradom in Mariborom. FOTO: PU Maribor
J.B.P.
J.B.P.
Kljub koledarski pomladi meteorologi in policija opozarjajo, da so te dni razmere predvsem v višjih predelih Slovenije in na Kočevskem zimske. Temu primerno naj se obnašajo vozniki in obiskovalci gora, ki pa jim pristojni tako ali tako odsvetujejo pohode, saj bi z morebitnimi poškodbami po nepotrebnem obremenjevali vse, ki jim je zdaj prva skrb boj proti koronavirusu. 

image
V sredo je nekaj snega zapadlo tudi v Prekmurju, v okolici Murske Sobote, vendar na stanje na cestah ni bistveno vplival. FOTO: Jože Pojbič/Delo


S Policijske uprave Maribor so danes sporočili, da so ceste na njihovem območju deloma zasnežene, mokre in spolzke in da se je zaradi tega zjutraj že zgodila prometna nesreča z lažjimi poškodbami in materialno škodo na cesti med Dravogradom in Mariborom. Voznike, še posebno tiste, ki so na svoje avtomobile že namestili letne pnevmatike, zato pozivajo k previdnosti.
 

Zapadlo od enega do pet centimetrov snega


Poziv k previdnosti velja tudi za preostala višjeležeča območja v Sloveniji in za Kočevsko. Na teh območjih je v zadnjih dvanajstih urah zapadlo od enega do pet centimetrov novega snega, skupno je zdaj snežna odeja debela od enega centimetra v nižjih delih osrednje Slovenije pa do 325 centimetrov na Kredarici. Na Kočevskem je snega 22 centimetrov. 

image
Prizor z okolice Grosuplja danes zjutraj. FOTO: Matej Družnik/Delo


V gorah je nevarnost plazov nad nadmorski višini 1900 metrov zmerna, druge stopnje, nižje pa majhna, prve stopnje. Zaradi nizkih temperatur obstaja precejšnja nevarnost zdrsov. V soboto in nedeljo se bodo zaradi občutne otoplitve na osončenih, bolj strmih pobočjih lahko prožili posamezni plazovi mokrega snega, tudi sicer bo snežna odeja postala nekoliko manj stabilna.