Gasilci omejili požar na deponiji v Dragonji, gašenje potrebno tudi ponoči

Na deponiji družbe Okolje Piran je okoli 200 ton različnih odpadkov. Požar so omejili, njegov vzrok še ni znan.
Fotografija: Po podatkih vodje intervencije Denisa Slavca iz Gasilske brigade Koper so zagorele večinoma plastika, embalaža in sveče, in sicer na območju, velikem okoli 50 krat 50 metrov. FOTO: Gasilska brigada Koper
Odpri galerijo
Po podatkih vodje intervencije Denisa Slavca iz Gasilske brigade Koper so zagorele večinoma plastika, embalaža in sveče, in sicer na območju, velikem okoli 50 krat 50 metrov. FOTO: Gasilska brigada Koper

Nekaj pred 15. uro je zagorelo v Zbirnem centru deponije Dragonja v Sv. Petru v občini Piran. Da je šlo za večji požar na deponiji, so nam potrdili v Prostovoljnem gasilskem društvu Piran. Po podatkih vodje intervencije Denisa Slavca iz Gasilske brigade Koper so zagorele večinoma plastika, embalaža in sveče, in sicer na območju, velikem okoli 50 krat 50 metrov.

Požar so, kot nam je povedal, uspeli omejiti, a se bo gašenje zaradi težavne lokacije – na območju ni vodnih priključkov – po ocenah gasilcev zavleklo pozno v noč. V intervenciji je sodelovalo 16 vozil, več cistern. Zaradi tlenja bodo še vso noč zalivali prizorišče.

Požar je zahteval intervencijo okoli 50 gasilcev Gasilske brigade Koper ter prostovoljnih gasilskih društev iz Pirana, Sečovelj in Nove vasi, ob njih pa tudi gasilcev iz bolj oddaljenih Sežane, Komna in Ilirske Bistrice.

FOTO: Gasilska brigada Koper
FOTO: Gasilska brigada Koper


Črn, smrdeč dim


Kot je za STA povedal direktor družbe Okolje Piran Gašpar Gašpar Mišič, so prebivalce okoliških krajev, proti katerim se vali črn dim, obvestili, naj zaprejo okna. Pojasnil je, da je zagorelo na eni od zbirnih ploščadi ob nekdanji deponiji, kjer zbirajo kartonasto in plastično embalažo. Del odloženega materiala je zgorel, ponekod pa še vedno tli.

»Zaradi goreče plastike je zadeva zoprna za gašenje, hkrati se vali črn, smrdeč dim. Zdaj se je sicer veter nekoliko umiril, tako da se dim dviguje v nebo, sprva pa ga je neslo proti vasi Sveti Peter in naprej proti Krkavčam,« je še povedal. Gasilci so med intervencijo nosili zaščitne maske, zaradi dima nihče med njimi ni imel zdravstvenih težav.

V neposredni bližini požara sicer ni hiš, prav tako dim ne ovira čezmejnega prometa na mejnem prehodu Dragonja. Vzrok požara še ni znan.

Komentarji: