Na Filozofski fakulteti v Ljubljani »osvobojene predavalnice«

Aktivisti gibanj 15o in Mi smo univerza Darku Kranjcu: »Stranke, ven!«

Objavljeno
23. november 2011 07.45
Posodobljeno
23. november 2011 07.50
Mo. Z., J. S. S., Delo.si, Ma. B., notranja politika
Mo. Z., J. S. S., Delo.si, Ma. B., notranja politika

Ljubljana – Rektor ljubljanske univerze Stane Pejovnik podpira današnjo okupacijo in meni, da gre za akademski način izražanja nezadovoljstva. V prihodnjih dneh bo univerza javnost tudi seznanila z bolonjskim študijem.

14:30 - Skupščina še traja. Okupacija poteka mirno. Profesorji ponujajo svoje ure za razpravo. »Okupatorji« se odločijo, da bo skupščina potekala vsak na Filozofski fakulteti, in sicer do nadaljnjega.

13.30 - Okoli sto aktivistov sedi v avli fakultete, kjer se pogovarjajo o logistiki in tem, kako se bo gibanje širilo tudi na druge fakultete. V pogovoru sodeluje tudi Rastko Močnik, sociolog in profesor na fakulteti, ki protestnike podpira.

13:10 - Začela se je skupščina. Darko Kranjc, predsednik SMS - Zeleni vstopi v avlo fakultete, a ga »okupatorji« izžvižgajo. Miha Kordiš v mikrofon glasno pove, da to ni strankarsko ampak ljudsko zborovanje. »Stranke, ven«, se sliši, ko Kranjc zapušča prizorišče okupacije.

12:40 - Aktivistka 15o Danijela Tamše na vprašanje, zakaj na fakulteti za družbene vede potekajo delavnice in skupščine, Filozofsko fakulteto pa so »zasedli« odgovori, da gre zgolj za spontano odločitev. Za zasedbo so se odločili, ker pri nas ne obstaja prostor, kjer bi študentje lahko izražali svoja mnenja in nestrinjanje, kot to obstaja drugod po svetu, zato so naključno izbrali Filozofsko fakulteto. Kot primer navede uvajanje šolnin, ki, kot pojasni, se uvajajo zelo po tihem.

12:35 - Na »zasedbo« fakultete in podprtje njihovih zahtev »okupatorji« povabijo tudi profesorja, ki ga zmotijo med predavanjem. Pove jim, da jih načeloma podpira, a se sprašuje, če svoje nezadovoljstvo izražajo na ustrezen način. Z »okupatorji« ne oddide, ker ima pogodbo s fakulteto, ki ji je predan.

12:25 - »Okupatorji« so se sprehodili po predavalnicah in prvo predavalnico, ki je bila prazna, razglasili za »svobodno ozemlje«. Na vrata predavalnic so lepili plakate z napisom »osvobojena predavalnica«.

12:00 - Avlo Filozofske fakultete je zasedlo okoli sto študentov in aktivistov. Miha Kordiš iz gibanja Mi smo univerza pove, da se šele na zasedenih fakultetah lahko ustvari pojem resnične demokracije.

*****

Aktivisti gibanj 15o in Mi smo univerza zahtevajo polno financiranje študija, konec bolonjske reforme, demokratizacijo univerze in štipendije za vse. Aktivisti 15o opozarjajo tudi na vedno večjo nezaposljivost znotraj univerze.

Med materialnimi težavami, s katerimi se srečujejo študentje in fakultete, v gibanjih poudarjajo zlasti hudo prostorsko stisko na Filozofski fakulteti, izkoriščanje s prekernim zaposlovanjem, uvajanje plačljivih oblik študija in individualizacijo financiranja doktorskega študija.

Kritični so tudi do bolonjskega procesa, saj menijo, da kakovost študija z njegovo uvedbo pada, študentom pa nalaga nove obveznosti in obvezno navzočnost.