Na Gorenjskem pozitiven skoraj vsak drugi test

Največja žarišča so v Škofji Loki, Železnikih, na Jesenicah in občini Gorenja vas - Poljane.
Fotografija: Na Gorenjskem je 2883 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. FOTO:  Voranc Vogel/delo
Odpri galerijo
Na Gorenjskem je 2883 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. FOTO:  Voranc Vogel/delo

Ljubljana – Podatki o okuženih z novim koronavirusom se po vsej državi iz dneva v dan slabšajo, najhujše pa so še vedno razmere na Gorenjskem, kjer je pozitivnih kar 43 odstotkov opravljenih testov. Na Gorenjskem je tako pozitiven že skoraj vsak drugi testirani, na 100.000 prebivalcev pa imajo malo manj kot 1400 okuženih, kar je skoraj dvakrat več, kot znaša slovensko povprečje. Škofja Loka je imela v nedeljo 68 potrjenih okužb, Jesenice 44, Kranj 36, Železniki 35.

V Sloveniji so v nedeljo na 3682 testiranjih potrdili 1116 okužb, od tega 284 na Gorenjskem, torej več kot četrtino vseh. Lokalna žarišča na Gorenjskem, ki ima med vsemi regijami daleč najvišjo pojavnost okužb – Koroška na drugem mestu ima nekaj več kot 840 okuženih na 100.000 prebivalcev –, so Železniki, Kranj, Jesenice in Škofja Loka. Klinična mikrobiologinja in epidemiologinja Irena Grmek Košnik, ki je članica vladne strokovne skupine za covid-19 pod vodstvom Bojane Beović, zaposlena v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano na oddelku za medicinsko mikrobiologijo (NLZOH) in Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) v kranjski območni enoti, meni, da se je v manjših lokalnih skupnostih koronavirus širil predvsem zaradi zasebnih zabav in porok.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo

 

Širitev posledica zapoznelih karantenskih odločb


Med vzroki, zakaj ima gorenjska statistična regija najslabšo epidemiološko sliko z največjo rastjo okužb, je Grmek Košnikova omenila tudi zapoznelo izdajanje karantenskih odločb. Pojasnila je, da je bilo ministrstvo za zdravje zaradi slabšanja epidemioloških razmer zasuto s karantenskimi odločbami, ki jih je NIJZ odredil zaradi visoko tveganih stikov z okuženo osebo, posledično pa je zato prihajalo do zamud pri izdajanju karantenskih odločb. Nanjo se je obrnilo več posameznikov, ki na karantensko odločbo niso čakali, ampak so se zaradi neupoštevanja delodajalca za uveljavljanje nadomestila odpravili na delovna mesta in tako morebitne okužbe širili naprej. Trenutno se prek pravne službe NIJZ pripravlja nov sistem za izdajo karantenskih odločb, ki naj bi se vzpostavil še ta teden, je še povedala Grmek Košnikova.
 

Okužbe tudi med kranjskimi brezdomci


Okužba se je medtem razširila tudi med kranjskimi brezdomci. V zavetišču, kjer trenutno živi 17 uporabnikov, so potrdili sedem okužb z novim koronavirusom, je povedala Grmek Košnikova in hkrati pojasnila, da so s kranjsko mestno občino, predstavnico ministrstva za družino, direktorico kranjskega centra za socialno delo in vodjo zavetišča našli začasno rešitev za okužene brezdomce, ki bodo obravnavani kot gospodinjska enota. Še naprej bodo izolirani, stanovalci se bodo med seboj organizirali in določili vodjo, vzpostavljena bo rdeča cona, je pojasnila Grmek Košnikova.

284 okužb so v nedeljo potrdili na Gorenjskem, kar je več kot četrtina vseh v Sloveniji. FOTO: Dejan Javornik
284 okužb so v nedeljo potrdili na Gorenjskem, kar je več kot četrtina vseh v Sloveniji. FOTO: Dejan Javornik


Okužbe zaznavajo tudi v Domu upokojencev Kranj, kjer nam je direktorica Nadja Gantar pojasnila, da je s koronavirusom okuženih 24 oskrbovancev, kar je približno desetina vseh. Oboleli so v rdeči coni, v sivi pa tisti, ki so bili z njimi v tveganem stiku. Dva oskrbovanca sta hospitalizirana na Golniku. Od 154 zaposlenih so okuženi trije, včeraj so izvedli še drugo redno testiranje.

image_alt
Razmere so še vedno zelo resne

 

Na Gorenjskem okuženih 1,4 odstotka prebivalcev


Na Gorenjskem je 2883 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom oziroma okuženih je 1,4 odstotka prebivalcev oziroma skoraj vsak sedemdeseti Gorenjec. Število aktivnih primerov se je povečalo za skoraj 140 odstotkov na teden. V Sloveniji je aktivnih primerov 15.247 oziroma je z novim virusom okuženih 0,73 odstotka prebivalstva. Tedensko se je število aktivnih primerov povečalo za 114 odstotkov, okužen pa je že vsak 140. Slovenec.

Preberite še:

Komentarji: