Na gradu Otočec bodo izbirali najboljše potice

Festival: Prve potice bodo sprejemali v nedeljo, prihodnji četrtek bo sklepna prireditev
Fotografija: Izkupiček od prodaje potic gre v dobrodelne namene. Foto Oste Bakal
Odpri galerijo
Izkupiček od prodaje potic gre v dobrodelne namene. Foto Oste Bakal

Ljubljana – Na Otočcu bo tik pred veliko nočjo že tretje leto Festival velikonočne potice. Potice bodo začeli sprejemati v nedeljo ob 9. uri, zadnji čas za oddajo pa je torek, 16. aprila, ob isti uri. Sklepna prireditev bo v četrtek, 18. aprila, ob 14. uri.

Prihodnji torek bo strokovna komisija, ki jo sestavljajo ugledni etnolog Janez Bogataj, mednarodno priznana pokuševalka živil Marlena Skavrča in strokovnjakinja za zdravo prehrano v Termah Krka Janja Strašek, ocenjevala potice slovenskih amaterskih mojstric in mojstrov. V ločeni kategoriji bo pokušala tudi mojstrovine mladih slaščičarskih upov iz srednjih in višjih strokovnih šol.

Vse potice bodo razstavili, razglasili zmagovalke, nato pa ponudili v nakup gostom. Ves izkupiček bo namenjen novomeškemu območnemu združenju Rdečega križa, da bodo imele tudi dolenjske družine, ki si velikonočnih dobrot ne bi mogle privoščiti, prijetne praznike. Na gradu Otočec slaščičarski mojstri že pripravljajo otoško potico, ki jo bodo ponudili obiskovalcem.

Letošnji festival bodo nadgradili še s potičarskim sejmom. Na stojnicah bo mogoče kupiti sestavine za slovensko potico, lokalni proizvajalci bodo ponujali domače pridelke in izdelke. Festival je pred tremi leti pripomogel, da je bila uradno potrjena mednarodna specifikacija za slovensko potico z zajamčeno tradicionalno posebnostjo.

Komentarji: