Najboljši sekač je Robert Čuk

Na slovenjgraškem Pohorju so se udarili najboljši slovenski sekači, zmagal je evropski prvak.

Objavljeno
07. oktober 2017 13.34
Posodobljeno
07. oktober 2017 13.50
Kope
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Kope – Na Kopah je vse odločeno. Najboljši sekač v državi je aktualni evropski prvak Robert Čuk (Husqvarna), drugi Janez Meden (Husqvarna), tretji pa Jure Škufca iz Gozdnega gospodarstva Novo mesto.

Med ekipami je bila najboljša ekipa Husqvarne (Robert Čuk, Janez Meden, Žiga Švigelj, Andrej Lumbar), drugo mesto so osvojili sekači iz Gozdnega gospodarstva Novo mesto (Jure Škufca, Boštjan Kobe, Matjaž Hönigman,
Stanko Bartolj), tretje pa ekipa Stihl team Slovenija (Toni Šircelj, Janez Urbančič, Matija Oblak, Blaž Jurjavčič).

Najboljši bodo prihodnje leto našo državo zastopali na svetovnem prvenstvu gozdnih delavcev na Norveškem.

Začelo se je že dopoldne

Na Kopah so motorne žage brnele že od zgodnjega jutra. Zanje so poprijeli sekači Lesoteke gozdarstva, Gozdnega gospodarstva Novo mesto, Gozdnega gospodarstva Tolmin, Gozdnega gospodarstva Bled, Gozda Ljubljana, Gozdarja iz Kranja, ekipa Husqvarne, Stihl teama Slovenije ter bodoči gozdarji, dijaki iz Postojne in Maribora, tekmovalcem pa so se pridružili tudi gostje iz Hrvaške. Motorne žage, s katerimi tekmujejo, niso enake tistim, s katerimi sicer delajo na delovnem mestu ali v domačem gozdu. Sekači pravijo, da so bolj navite, a še vedno morajo ustrezati predpisanim standardom. 

Hitrost ni vedno ključna

Tekmovalci so se pomerili v petih disciplinah. Najprej so morali zamenjati verigo in čim hitreje obrniti meč na motorni žagi, pri čemer poškodbe niso smele nastati. Najboljši to opravijo v osmih sekundah. Druga disciplina terja od sekača, da čim bolj natančno odreže kolut določene debeline od dveh hlodov, ki pa sta postavljena pod različnima kotoma. V tem izzivu pride do izraza predvsem kakovost reza, šele nato hitrost. Tekmovalec mora odrezati kolut do polovice od zgoraj, drugo polovico od spodaj. Odstopanja med spodnjim in zgornjim rezom sodniki merijo v milimetrih. Najboljši nalogo opravijo v triindvajsetih sekundah. 

Tudi pri preciznem rezu na podlagi tekmovalca čakata dva hloda, ki ležita na deski, ob strani pa stik deske in hloda prekriva nekaj centimetrov debela plast žagovine, pomešane z vodo. Tekmovalec mora odrezati kolut tako, da ne zareže v desko. Pripravljalci te discipline morajo biti izjemno natančni, pri nanašanju in gladenju žagovine pa si pomagajo z zidarskim orodjem. 

Brez laserja ne gre

Udeleženci tekmovanja se preizkusijo tudi v podiranju dreves. Gre za simulacijo, ki jo izvedjo na dobro pritrjenem kosu debla. Sodniki ocenjujejo, kako natančno je tekmovalec izvedel zasek in podžagovanje, smer podiranja pa izmerijo z laserjem. 

Najbolj zanimiva disciplina za gledalce je kleščenje. Gre za simulacijo kleščenja vej. Tekmovalec mora čim hitreje oklestiti 6-metrsko deblo s tridesetimi količki. Če zareže pregloboko ali pusti štrclje, dobi kazenske točke.