Najbolj vroč junij v zadnjih 70 letih: v Brežicah nad 39 stopinj, na Goričkem toča

Na Goričkem je že padala velika toča, vremenoslovci opozarjajo, da so nevihte možne predvsem na vzhodu države. 
Fotografija: Vročina je pokazala zobe. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Vročina je pokazala zobe. FOTO: Roman Šipić/Delo

Najbolj peklensko vroč dan v letošnjem letu, ko so se temperature dvignile konkretno čez 30 stopinj Celzija, bi lahko zvečer prinesel nekaj osvežitve, a so ob tem na Agenciji RS za okolje (Arso) opozorili pred možnostjo neviht s točo. Za popoldne je bila povsod po Sloveniji razglašena velika toplotna obremenitev.

Ali je tako padel slovenski absolutni temperaturni rekord, še ni znano, so pa zagotovo preseženi junijski. Krajevni temperaturni rekordi za junij so bili danes taok preseženi v Ljubljani, na Kredarici, v Kočevju, Ratečah, Idriji, Češnjici v Bohinju in Postojni, je povedal Andrej Velkavrh z agencije.

Razdeljevenje sladoleda v domu starejših občanov Tabor. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Razdeljevenje sladoleda v domu starejših občanov Tabor. FOTO: Voranc Vogel/Delo


»Trenutno naj bi bilo najbolj vroče v Brežicah, kjer naj bi izmerili nad 39 stopinj Celzija,« je dejal popoldne. Do 17. ure se temperature še lahko povečajo, je še opozoril in njegove besede so se potrdile.

Marsikje po Sloveniji, zlasti pa v Alpah, je bilo današnje popoldne najbolj vroče junijsko v zadnjih 70 letih: v Idriji so namerili 37,4 stopinje, v Ravnah na Koroškem 37,1, v Ljubljani za Bežigradom 36,8 stopinje, v Ratečah 35,5 in na Kredarici 20,8 stopinje Celzija.

Že včeraj so na Kredarici in na letališču Portorož izmerili 17,9 stopinje Celzija oziroma 35,6 stopinje. Do sedaj so junijski rekordi znašali v Ljubljani 35,6 stopinje, v Ratečah 31,7, v Lescah 33,6, v Postojni 33,8, v Biljah 37 in na Kredarici 17,4 stopinje Celzija.

Huda vročina je prinesla tudi plohe in nevihte na vzhodu države. FOTO: Oste Bakal 
Huda vročina je prinesla tudi plohe in nevihte na vzhodu države. FOTO: Oste Bakal 


Huda vročina je prinesla tudi plohe in nevihte na vzhodu države. Okoli 14.45 je vzhodni del Slovenije zajelo močno neurje. Posredovali so gasilci iz 11 prostovoljnih gasilskih društev v desetih intervencijah v občinah Duplek, Gornji Petrovci, Kuzma, Puconci, Rogašovci in Turnišče. 

V neurju je meteorna voda zalivala prostore stanovanjskih objektov, prostore osnovne šole in zalilo več odsekov cest. Močan veter, ki je spremljal neurje, pa je podiral drevesa in odkril nekaj streh stanovanjskih objektov. V naselju Neradnovci v občini Gornji Petrovci je toča poškodovala streho stanovanjskega objekta. Ko se je na Goričkem situacija nekoliko umirilo, je nekoliko šibkejša toča kratek čas klestila tudi v Gornji Radgoni in okolici, toda o škodi še ne poročajo.

Huda vročina je prinesla tudi plohe in nevihte na vzhodu države. FOTO: Oste Bakal 
Huda vročina je prinesla tudi plohe in nevihte na vzhodu države. FOTO: Oste Bakal 


Ponoči nas bo oplazila hladna fronta in prinesla nekaj svežega zraka, tako v petek in soboto v notranjosti države temperature predvidoma ne bodo dosegle 30 stopinj Celzija, je pojasnil dežurni meteorolog Brane Gregorčič z Arsa.

Po kratkotrajni osvežitvi bo v nedeljo spet vroče. Na Primorskem ob tem še vedno velja tudi velika požarna ogroženost naravnega okolja, zato je strogo prepovedano kurjenje v naravi. 


Presežena opozorilna vrednost ozona v Novi Gorici, Kopru in na Otlici


Z URSZR so sporočili, da je po podatkih Agencije RS za okolje na merilnem mestu Nova Gorica urna vrednost ozona danes ob 15. uri presegla opozorilno vrednost 180 mikrogramov na kubični meter. Urna vrednost ozona je bila ob tem času 189 mikrogramov na kubični meter, povprečna osemurna pa 119 mikrogramov.

V Kopru in na Otlici so zabeležili preseganje ob 16. uri. V Kopru je bila tedaj urna vrednost ozona 187 mikrogramov na kubični meter, povprečna osemurna vrednost pa 111. Na Otlici je urna vrednost ozona znašala 188 mikrogramov, povprečna osemurna pa 129. 



Merilno mesto je glede meritev ozona locirano tako, da podatki veljajo za širšo okolico. Glede na vremensko napoved lahko pričakujemo preseženo opozorilno vrednost ozona še vse popoldne, v večernih urah pa naj bi raven padla. Vrednosti ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala.

Strokovnjaki priporočajo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je raven ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočamo, da se izogibajo naporov v času trajanja visokih vrednosti ozona.

Vročina v juniju ne prizanaša. FOTO: Leon Vidic/Delo
Vročina v juniju ne prizanaša. FOTO: Leon Vidic/Delo


Ostanite na hladnem in ne pozabite na vodo, poskrbite tudi za živali


Kako ravnati v hudi vročini? Predvsem v zaprtih avtomobilih ne puščajte otrok in živali, so pred prvim letošnjim toplotnim valom svarili tudi policisti. Ob hujši vročini strokovnjaki priporočajo omejitev gibanja na prostem na jutranje in večerne ure. Predvsem mlajše in starejše ljudi opozarjajo, naj v času visokih temperatur ostajajo na hladnem, da se izognejo dehidraciji in vročinskemu udaru.

Tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) v teh vročih dneh opozarjajo, da je najpomembnejša hidracija oziroma pitje vode. Za starejše je priporočljiva količina od dva do tri litre vode na dan, za otroke okrog enega litra. Priporočeno je pitje v intervalih. 

Za starejše je priporočljiva količina od dva do tri litre vode na dan, za otroke okrog enega litra. FOTO: Leon Vidic/Delo
Za starejše je priporočljiva količina od dva do tri litre vode na dan, za otroke okrog enega litra. FOTO: Leon Vidic/Delo


Na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin med drugim svetujejo, da živali nikoli ne puščate v parkiranem avtomobilu. Sveža pitna voda naj bo vedno na voljo, živali omogočite dostop do sence in hladnejših mest. Sprehode in druge fizične aktivnosti omejite na jutranje in večerne ure.

Posebno pozornost namenite psom s kratkim gobcem, ki imajo zaradi svojih anatomskih značilnosti večje težave z uravnavanjem telesne temperature. Te pasme psov je še posebej priporočljivo hladiti z vodo. Pri vročinskem udaru je treba žival nemudoma premakniti v zračen prostor ali senco in ohlajati z vodo, glavo naj ima dvignjeno, ko žival ohladimo, poiščemo najbližjo veterinarsko pomoč.

V hudi vročini poskrbite tudi za živali. FOTO: Hannibal Hanschke/Reuters
V hudi vročini poskrbite tudi za živali. FOTO: Hannibal Hanschke/Reuters


Prav tako je treba posebno pozornost nameniti živalim v prevoznih sredstvih. Temperatura v prevoznem sredstvu, kjer se prevažajo živali, ne sme preseči 35 stopinj Celzija. To je na prevoznih sredstvih, ki niso klimatizirana, težko ali nemogoče doseči pri zunanjih temperaturah, višjih od 35 stopinj. Zato je načrtovanje poti izjemnega pomena. Z ustreznim načrtovanjem odhoda v zgodnjih jutranjih urah ali ponoči in z ustreznim načrtovanjem postankov je mogoče preprečiti ali omejiti izpostavljenost vročini na cesti ob morebitnih zastojih.

»Ponovno poudarjamo, da pri tako visokih zunanjih temperaturah hišnih živali ni dovoljeno puščati samih v parkiranih vozilih, razen če se zagotovi primerno zračenje oz. hlajenje. Visoka temperatura v vozilu lahko pri živali povzroči vročinski udar, kar se nemalokrat lahko konča s poginom živali,« so po poročanju STA zapisali na spletni strani uprave.

Prav tako pozivajo vse organizatorje različnih prireditev, v katerih sodelujejo ali so prisotne živali, da prilagodijo čas prireditve tako, da se živali čim manj ali sploh ne izpostavljajo visokim temperaturam, neposrednemu soncu in fizičnim obremenitvam, ter da imajo živali na prireditvi na voljo senco in dovolj pitne vode.

Preberite še:

Komentarji: