Na meji s Hrvaško celo bolj mirno kot ponavadi

Predstavnik Policijske uprave Koper Jure Griljc sklepa, da so ljudje resno vzeli opozorila vlade in se predčasno vrnili.
Fotografija: Na mejnem prehodu Jelšane čakajo vozniki do pol ure. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Na mejnem prehodu Jelšane čakajo vozniki do pol ure. FOTO: Leon Vidic/Delo

Čeprav bo opolnoči začela veljati obveznost karantene ob vstopu v našo državo iz južne sosede, na mejnih prehodih s Hrvaško za zdaj ni večje gneče. Krajše čakalne dobe za vstop v Slovenijo so na Dragonji, Starodu, Jelšanah, Obrežju, Gruškovju in Zavrču, po ocenah policije so razmere za ta čas normalne, če ne celo bolj umirjene kot ponavadi.
Predstavnik Policijske uprave Koper Jure Griljc to pripisuje dejstvu, da so ljudje resno vzeli opozorila vlade in se očitno že predčasno vrnili. Tudi z ozirom na razmere v preteklem koncu tedna, ko tako rekoč ni bilo večjih zastojev, tudi v nadaljevanju dneva ne pričakujejo bistvenega povečanja prometa.

O posebnostih ne poročajo niti z območja Policijske uprave Murska Sobota, kjer promet na mejnih prehodih Petišovci, Gibina, Razkrižje in Hotiza poteka nemoteno. V Petišovcih potniki v državo vstopajo na eni vstopni stezi, po potrebi tudi po dveh, med potniki pa prevladujejo državljani Slovenije.

Od petka do nedelje je omenjene prehode prečkalo nekaj več kot 12.000 potnikov, kar je precej manj kot je običajno za poletno sezono, tudi danes pa opazno povečanega prometa ne opažajo.

Na Hrvaškem naj bi sicer v soboto dopustovalo še 70.000 Slovencev, zato so pristojni napovedovali povečan promet že v preteklih dveh dneh, vendar naposled pretirane gneče na mejnih prehodih ni bilo.

Na policiji so dopustnike pozvali, naj z odhodom proti Sloveniji ne odlašajo do popoldneva ali večera, da se lahko tako izognejo gneči in v Slovenijo prispejo še pred polnočjo. FOTO: Leon Vidic/Delo
Na policiji so dopustnike pozvali, naj z odhodom proti Sloveniji ne odlašajo do popoldneva ali večera, da se lahko tako izognejo gneči in v Slovenijo prispejo še pred polnočjo. FOTO: Leon Vidic/Delo


Na policiji so dopustnike pozvali, da naj z odhodom proti Sloveniji ne odlašajo do popoldneva ali večera, da se lahko tako izognejo gneči in v Slovenijo prispejo še pred polnočjo, ko začne za vstop v Slovenijo iz Hrvaške veljati obveznost 14-dnevne karantene. Prav tako naj izberejo manj obremenjene prehode.

V nedeljo je bilo slišati namige, da bi se lahko zamudniki karanteni izognili tako, da bi se v Slovenijo odpravili preko Madžarske ali Italije. A je notranji minister Aleš Hojs zatrdil, da to ne bo mogoče, saj bo moral vsak ob prestopu meje pokazati dokument, s katerim bo dokazal, od kod je prišel. Na mejnih prehodih bodo po napovedih ministra danes po potrebi odprli več stez, pripravljeni so tudi za torek, ko začne veljati obveznost karantene.

 

Preberite še:

Komentarji: