Na meji v Metliki ni več Kraljevine Enklava

Na slovensko-hrvaški meji v Brezovici pri Metliki nikogaršnje ozemlje ne obstaja, zato se kralj Enklave s podaniki vred odpravlja na mejo med Srbijo in Hrvaško.

Objavljeno
25. maj 2015 14.53
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Metlika, Ljubljana - Tvorci samooklicane Kraljevine Enklava, ki so jo v tem mesecu razglasili na meji med Slovenijo in Hrvaško, so na svoji spletni strani objavili sporočilo, da kraljevino na vsega 100 kvadratnih metrov površine selijo na mejo med Hrvaško in Srbijo. Priznali so napako in zapisali, da navedeno ozemlje pripada Republiki Sloveniji.

Konca avanture poljskih turistov se je najbolj razveselila družina Stipanović, ki vse od razglasitve Enklave na njihovem zemljišču ob stanovanjski hiši ni imela miru pred novinarji in ostalimi radovedneži. »Nam se je odvalil velik kamen od srca. Končno bomo lahko spet mirno živeli naprej,« je za spletno Delo povedala Marica Stipanović. Metliški župan Darko Zevnik je tudi izrazil zadovoljstvo, da umetna tvorba ne bo več jezila prizadete družine. »Tresla se je gora, rodila se je miš,« je bil prvi odziv župana Zevnika na namero samooklicanega kralja, da zapušča ta del Bele krajine. Na slovenskem zunanjem ministrstvu namere poljskih avanturistov o samoukinitvi kraljevine niso želeli komentirati. Za spletno Delo pa so povedali, da s kraljem Enklave niso bili nikoli v kontaktu.

Poljak Kamil Wrono in somišljeniki so se pri razglasitvi državice na nikogaršnji zemlji v Brezovici pri Metliki, le 50 kilometrov stran od Zagreba in dobrih 120 kilometrov jugovzhodno od Ljubljane očitno res zmotili, saj so v obrazložitvi na svoji spletni strani zapisali, da gre v tem primeru za slovensko ozemlje. To so storili potem, ko je slovensko zunanje ministrstvo prejšnji teden za Delo pojasnilo, da na meji med obema sosednjima država ni območij, ki bi bila lahko nikogaršnja zemlja, ter da je navedeno ozemlje slovensko, kar je Slovenija predložila tudi arbitražnemu sodišču. Slednje bo namreč dokončno ugotovilo, katera zemljišča sodijo k sosedom in katera v Slovenijo.

Novica o najmanjši evropski državici se je hitro razširila med ljudi, saj so ustanovitelji kraljevine doslej prejeli že čez 5000 prošenj za državljanstvo. Za ustavo so razglasili Deklaracijo o ljudskih pravicah iz leta 1948, v kateri je med drugim zapisano, da je suženjstvo strogo prepovedano, zakoni pa veljajo za vse enako.

Kraljevina se bo zdaj preselila na mejo med Hrvaško in Srbijo, kjer je Čeh Vit Jedliček sredi aprila letos na nikogaršnji zemlji razglasil Svobodno republiko Liberland. Na kakšen način bosta republika in kraljevina sodelovali ni povsem jasno. Zagotovo je le to, da bosta kralj Wrono in predsednik Jedliček odslej družno jezila hrvaške in srbske oblasti.