Na mejnih prehodih gneča, zastoj na dolenjski avtocesti

V praznične dni se podajte s strpno in previdno vožnjo, ki naj bo prilagojena cestnoprometnim predpisom in razmeram na cesti.
Fotografija: Čakalne dobe na mejnem prehodu se daljšajo. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Čakalne dobe na mejnem prehodu se daljšajo. FOTO: Leon Vidic/Delo

Velikonočni prazniki so pred vrati, z njimi pa tudi gneča na slovenskih cestah. Že včeraj je ljubljansko obvoznico zadel prometni kolaps, vozniki so po več ur stali ujeti v kolonah in za dva kilometra poti potrebovali tudi do dve uri.

Trenutno je po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste štirikilometrski zastoj na dolenjski avtocesti pred zaporo med Smednikom in Drnovim proti Hrvaški, zastoj tovornih vozil pa je na pomurski avtocesti pred mejnim prehodom Pince proti Hrvaški. Zaradi okvare vozila je promet oviran na dolenjski avtocesti med počivališčem Podsmreka in Višnjo Goro proti Ljubljani.

Čakalna doba je na mejnih prehodih Zavrč, Metlika, Obrežje in Gruškovje.
 

Znova bo potrebna potrpežljivost


Tudi na agenciji za varnost v prometu opozarjajo, da bo na cestah v teh dneh potrebna strpnost. »Zaradi ugodne vremenske napovedi, ki predvideva sončne dni in višje temperature, lahko na cestah pričakujemo tudi več motoristov, kolesarjev in drugih udeležencev v prometu. Zato vse voznike in druge udeležence v prometu pozivamo k največji možni stopnji previdnosti in strpnosti.«

Človeški faktor je ključen in obenem izjemno nepredvidljiv. Odločajo stotinke sekunde, dovolj je že hiter pogled na mobilni telefon, utrujenost, objestna vožnja, alkohol, neprilagojena hitrost ali nepripetost z varnostnim pasom. Vse to so dejavniki tveganja, ki lahko prispevajo k prometnim nesrečam, tudi tistim z najhujšimi posledicami.

Samo trenutek nepozornosti in življenje se lahko za vselej spremeni. V agenciji za varnost v prometu zato svetujejo, da se v praznične dni podate s strpno in previdno vožnjo, ki naj bo prilagojena cestnoprometnim predpisom in razmeram na cesti. Za varnost v prometu smo namreč odgovorni vsi skupaj, so pri tem dodali. 

Skozi ves dan je pričakovati gnečo. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Skozi ves dan je pričakovati gnečo. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Kako je bilo danes na cestah doslej?


Zaradi nesreče je bila zaprta polovica avtoceste med razcepom Nanos in priključkom Vipava v smeri Vrtojbe, pa tudi drugod so bili zastoji. Vozniki v zastojih naj vedno med kolonama pustijo dovolj prostora za prehod intervencijskih vozil, opozarjajo na Darsu.

Iz prometno-informacijskega centra so sporočili tudi, da sta bila zaradi prometne nesreče na primorski avtocesti med priključkoma Logatec in Vrhnika zaprta vozni in prehitevalni pas proti Ljubljani. Nastal je daljši zastoj, ki je segal mimo počivališča Lom, potovalni čas se je podaljšal za več kot uro.



Prometne nesreče so v minulih urah ohromile promet tudi na štajerski avtocesti, medtem ko so nastajali zastoji v jutranjih prometnih konicah na mestnih vpadnicah in obvoznicah proti Ljubljani iz smeri Štajerske, Gorenjske, Dolenjske in Primorske. 

Zaradi omejitev med prazniki se bo pred koncem tedna predvsem na avtocesti med Italijo in Madžarsko povečalo tudi število tovornih vozil. Med velikonočnimi prazniki sicer velja omejitev prometa tovornih vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone.


Odstranjevanje cestninskih postaj bo dodatno upočasnilo promet


Dodatno bodo promet upočasnila tudi dela na cestah, predvsem bo potrpljenje potrebno tam, kjer odstranjujejo cestninske postaje. Na dolenjski avtocesti potekajo dela preplastitve nekaj manj kot osem kilometrov vozišča (v obeh smereh) med Dobruško vasjo in Drnovim ter priključkom Drnovo, s temi deli in delovno zaporo je združena tudi odstranitev tamkajšnjih cestninskih postaj in preureditev njihovih območij (čelne cestninske postaje Drnovo in stranske na priključku Krško).

Promet bo med obnovo posamezne polovice avtoceste urejen dvosmerno po drugi polovici avtoceste, po enem pasu v vsako smer vožnje, dela bodo v celoti zaključena predvidoma sredi junija letos, so povedali na Darsu.

Na štajerski avtocesti prav tako odstranjujejo cestninske postaje in obnavljajo vozišče, in sicer med Vranskim in Šentrupertom. Tam je promet urejen po dveh zoženih pasovih tako proti Mariboru kot proti Ljubljani. Takšna prometna ureditev bo trajala predvidoma do 6. maja 2019, nato bo promet urejen samo po polovici avtoceste, po dveh zoženih pasovih v vsako smer. Dela bodo v celoti zaključena predvidoma v drugi polovici julija letos.

Na območju cestninske postaje Videž na primorski avtocesti promet poteka po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje zaradi del v sklopu odstranjevanja tamkajšnje cestninske postaje. Vipavska hitra cesta pa ni več zaprta v delovni zapori proti Italiji.

Skozi ves dan je pričakovati gnečo. FOTO: Leon Vidic/Delo
Skozi ves dan je pričakovati gnečo. FOTO: Leon Vidic/Delo


Na Vipavski hitri cesti promet za več ur ohromili dve prometni nesreči


Kar dve prometni nesreči sta sicer dopoldne za več ur za promet zaprli polovico vipavske hitre ceste med razcepom Nanos in priključkom Vipava v smeri Italije, so pojasnili na novogoriški policijski upravi. 

Eno nesrečo obravnavajo koprski, drugo pa novogoriški prometni policisti. V eni je bilo udeleženo kombinirano vozilo, pri čemer naj bi se ena oseba lažje poškodovala. Po prvih podatkih gre za tujca. Druga nesreča pa se je po podatkih koprske policijske uprave zgodila v predoru na avtocesti proti Vipavi. Nesrečo je povzročil 42-letni voznik osebnega avtomobila, ki je zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo trčil v tovorno vozilo, ki ga je peljal 48-letni voznik. Ta je imel poleg sebe še 48-letno sopotnico, ki se je v nesreči poškodovala in so jo odpeljali v bolnišnico, so za STA pojasnili na policiji.

Komentarji: