Na ministrstvu za delo obupali nad ukinitvijo dodatka za delovno aktivnost

Na ministrstvu so poudarili, da so novelo pripravili s ciljem aktivirati brezposelne osebe, da se vključijo v socialna zavarovanja, s čimer bi jim tekla pokojninska doba.
Fotografija: Za mnenje, da je predlog novele ustrezen, je na odboru glasovalo le šest poslancev odbora, moralo pa bi jih vsaj devet. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Za mnenje, da je predlog novele ustrezen, je na odboru glasovalo le šest poslancev odbora, moralo pa bi jih vsaj devet. FOTO: Jure Eržen/Delo

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so obupali nad ukinitvijo dodatka za delovno aktivnost. Kot so zapisali na spletni strani, po izglasovanem vetu v državnem svetu na novelo zakona tudi pristojni parlamentarni odbor v ponedeljek, 11. novembra, ni izglasoval vnovične podpore predlogu noveli zakona, zato ministrstvo podpore za novelo zakona ne bo več iskalo. Bodo pa v prihodnje nadaljevali uvajanje spodbud za brezposelne osebe s ciljem njihove aktivacije in vključitve na trg dela.

Že v torek so tudi zanikali, da bi ministrica, ki se je udeležila sestanka s poslanci NSi, pri njih iskala podporo za sprejetje novele. Je pa državni sekretar na ministrstvu Tilen Božič še v ponedeljek napovedoval pogovore, med drugim s SDS, katerih glasovi bi bili za sprejetje zakona ob ponovnem glasovanju ključni, poroča STA.



Novela zakona je ob prvem glasovanju prejela 34 poslanskih glasov, 18 poslank in poslancev je bilo proti. LMŠ, SMC, Desus, SNS in manjšinska poslanca so takrat zakon podprli, poslanci SAB so glasovali različno, v Levici in SD pa so bili proti. V NSi in SDS so se prvič pri glasovanju v DZ večinoma vzdržali.

V ponedeljek pa je večina poslanskih skupin v razpravi na odboru napovedala, da bo na plenarni seji glasovala enako kot prvič. Za mnenje, da je predlog novele ustrezen, je na odboru sicer glasovalo le šest poslancev odbora, moralo pa bi jih vsaj devet.

V prihodnje bodo nadaljevali uvajanje spodbud za brezposelne osebe s ciljem njihove aktivacije in vključitve na trg dela. FOTO: Leon Vidic/Delo
V prihodnje bodo nadaljevali uvajanje spodbud za brezposelne osebe s ciljem njihove aktivacije in vključitve na trg dela. FOTO: Leon Vidic/Delo


Na ministrstvu so sicer znova zapisali, da so novelo pripravili s ciljem aktivirati brezposelne osebe, da se vključijo v socialna zavarovanja, s čimer bi jim tekla pokojninska doba, kar je ključno za njihovo socialno varnost na stara leta.

Leta 2018 so ob analizi strukture upravičencev do denarne socialne pomoči namreč ugotovili, da je velika večina upravičencev brezposelnih. Pri tem je ministrstvo namenilo dodatnih 86 milijonov evrov na letni ravni za denarne socialne pomoči, sproščeni so bili tudi vsi varčevalni ukrepi na področju družinske politike, za kar je bilo namenjenih dodatnih 58 milijon evrov.

Hkrati so ocenili, da dodatek za delovno aktivnost ni več ustrezno umeščen v institut denarne socialne pomoči in da bodo nove spodbude na področju aktivne politike zaposlovanja in zaposlitvene rehabilitacije v danih razmerah bolj učinkovite od dodatka za delovno aktivnost, dodajajo na STA.

Preberite še:

Komentarji: