Na Nizozemskem narašča število slovenskih študentov

Za letno šolnino imajo študentje poleg formalnega izobraževanja, na voljo tudi brezplačno učenje tujih jezikov, športne aktivnosti, karierno svetovanje ...
Fotografija: Na univerzi Tilburg je med slovenskimi študenti največ vpisanih na študijske programe Kognitivna znanost in umetna inteligenca, mednarodno pravo, ekonomija in psihologija. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Na univerzi Tilburg je med slovenskimi študenti največ vpisanih na študijske programe Kognitivna znanost in umetna inteligenca, mednarodno pravo, ekonomija in psihologija. FOTO: Shutterstock

Cenovna dostopnost prestižnih izobraževalnih programov v  tujini je precej večja, kot si morda mislimo. Za letno šolnino imajo študentje namreč poleg formalnega izobraževanja na  voljo  tudi  brezplačno  učenje  tujih  jezikov,  športne  aktivnosti, karierno svetovanje, številna študentska združenja, laboratorij virtualne realnosti in druge ugodnosti. Ta primer velja za Univerzo Tilburg, ena izmed številnih tujih univerz, ki se je predstavila na mednarodnem izobraževalnem sejmu World Education Fair v Ljubljani pod okriljem mednarodne agencije IntegralEdu. O mednarodnem študiju na Nizozemskem in na Univerzi Tilburg smo se pogovarjali z Anco Costeo, predstavnico centra za rekrutacijo na omenjeni univerzi.
 

Kaj po vašem mnenju in mogoče iz vaše osebne izkušnje lahko pridobi mednarodni študent na Nizozemskem poleg formalne izobrazbe?


Kar je za Nizozemsko še posebej značilno, je odprtost duha in miselne naravnanosti.  Nizozemci obožujejo inovacije in razvijanje novih idej. Temu prilagojen je tudi študij, saj se študente nenehno vzpodbuja, da razmišljajo izven okvirčkov in iščejo nekonvencionalne rešitve. To je bil zame osebno največji napredek, saj sem bila vzgojena v zelo tradicionalnem razmišljanju. Nizozemska je sedež številnih najbolj uspešnih mednarodnih podjetij, kot so Tesla, Philips, Shell, zato ponuja širok spekter  možnosti za zaposlitev. Prav tako je po raziskavi Gloabal Peace Index v letu 2018,  Nizozemska  ena najvarnejših držav na svetu. Uvršča pa se tudi na lestvico desetih najsrečnejših držav na svetu. Nizozemska ponuja več kot 1.500 študijskih programov, ki se izvajajo izključno v angleškem jeziku in so tako dostopni vsakomur z znanjem angleščine. Leta 2016 je bila Nizozemska celo država z največ tujimi študenti v Evropi. Nizozemske univerze slovijo tudi po zelo visoki ravni kakovosti izobraževalnih programov,  zato so njihovi  diplomanti na trgu delovne sile zelo zaželeni. V primerjavi z drugimi Evropskimi državami, kot tudi z Združenimi državami Amerike, je študij na Nizozemskem cenovno precej bolj dostopen.
 

Tuji študentje, ki se odločajo za študij na Nizozemskem, imajo veliko izbire. Kaj pretehta, da izberejo Tilburg?


Na prvem mestu je zagotovo visoka raven kakovosti pridobljene  izobrazbe. Na svetovni lestvici univerz (World University Rankings 2019) se naše tri poglavitne študijske smeri, ki so ekonomija in poslovne  vede,  pravo  ter  psihologija, uvrščajo med 50 najboljših študijskih programov na svetu in med 20 najboljših v Evropi. Na podlagi vsakoletne nacionalne nizozemske študentske raziskave (NSA), pa se je naša univerza zadnja tri leta vsakič uvrstila na prvo mesto. V svojih programih dajemo velik  poudarek globalnim temam in razmeram, smo zelo družbeno usmerjeni. Naš moto je razumevanje družbe, naš cilj pa čim večji prispevek k dobrobiti širše družbe. Ne glede na izbrani študijski program, se vsi študentje izobražujejo v smeri reševanja  širših družbenih izzivov. Pri izbiri naše univerze je velika prednost tudi naš zelen, pester in raznovrsten študentski kompleks (kampus), ki študentom ponuja enkratno mednarodno izkušnjo, saj izobražujemo študente več kot 100 različnih nacionalnosti. Letos imamo vpisanih 15.800 študentov, od tega 2.500  tujcev. Poudarila bi  še raznolikost naših programov in možnost izmenjave študija na kateri izmed naših partnerskih univerz po  svetu. Diplomanti Tilburg Univerze v povprečju dobijo prvo zaposlitev v treh mesecih po končanem študiju.
 

Ponujate torej široko paleto študijskih programov. So vsi na voljo v angleškem jeziku?


Tako je. Ponujamo več kot 15 mednarodnih dodiplomskih študijskih programov, ki se izvajajo izključno v angleškem jeziku in so na voljo mednarodnim študentom. Prav tako ponujamo več kot 15 mednarodnih podiplomskih programov.
 

Katere so poglavitne prednosti izobraževalnega programa Univerze Tilburg?


Temelj našega univerzitetnega izobraževalnega programa sloni na treh stebrih: znanje, veščine in osebnost. Naših študentov ne izobražujemo zgolj v strokovnjake s podjetniško naravnanostjo, temveč jim pomagamo oblikovati tudi družbeno ozaveščenost in jih vzpodbujamo k razumevanju širše družbe ter pomembnosti njihove vloge v širšem sistemu. Poudarjamo visoko osebno zavedanje, solidarnost in odgovornost. Ponujate tudi dodiplomski študijski program Kognitivne znanosti in umetne inteligence, katerega priljubljenost zelo narašča. Gre za naš najbolj tehnično-komunikacijski program, kjer se študentje izobražujejo o umetni inteligenci, ki zagotovo naslavlja pomemben trend v vedno bolj tehnično naravnanem svetu. Program temelji na proučevanju računalniških softwerjev, povezujemo pa ga tudi s področjem človeške kognicije, ki vsebuje proučevanje miselnih procesov, opazovanja, zaznave, mentalnih predstav, spomina in podobno. Z združevanjem teh dveh področij želimo študentom ponuditi vso potrebno znanje za ustvarjanje sodobnih tehnoloških inovacij, ki bi koristile družbi. Poudarek programa je na vzpostavljanju etične komunikacije med človekom in robotom. Raziskujemo, ali lahko robot procesira 
človeška čustva in podobno.
 

Kako je s šolnino in stroški bivanja študentov na Nizozemskem?


Po noveli zakona iz julija  2018, ki velja za mednarodne študente Evropske unije, se šolnina prvega letnika dodiplomskega študija zniža za 50 odstotkov, kar na naši univerzi znaša 1.046€/leto. Mesečni stroški bivanja študenta se gibljejo med 800 in 900 evri na mesec. Stroški nastanitve so po navadi okrog 350€, stroški prehrane in javnega transporta znašajo približno 300€, stroški knjig in izobraževalnega materiala 100€ ter stroški obveznega zdravstvenega zavarovanja 45€.
 

Prej ste omenili vaš študentski kampus. Kaj vse ponuja študentom?


Za začetek naj povem, da imamo več 40 različnih študentskih združenj, kot na primer združenje pravnikov, debatni klub, združenje za podatkovne baze in številna druga združenja. Prav tako študentom ponujamo karierni center, kjer jim z raznimi delavnicami, treningi, mentorstvom pomagamo razviti močan karierni profil. V našem jezikovnem centru ima vsak študent na voljo brezplačni tečaj dveh tujih jezikov po izbiri, kjer se lahko učijo tudi Nizozemščine. Poleg Evropskih jezikov ponujamo tudi tečaj Mandarinščine in Japonščine. Študentom je na voljo tudi športni center. Še posebej pa bi omenila naš visoko tehnološko opremljen laboratorij virtualne realnosti, ki prevzame vsakega navdušenca virtualne realnosti.
 

Ali imate na vaši univerzi trenutno tudi slovenske študente? Za katere študijske smeri se slovenski študentje najbolj zanimajo?


V letošnjem študijskem letu je vpisanih 13 slovenskih študentov, od tega se jih je osem vpisalo prav letos. Največ jih je vpisanih na študijske programe Kognitivna znanost in umetna inteligenca, mednarodno pravo, ekonomija in psihologija. Študij v tujini zagotovo ni dostopen zgolj otrokom premožnih družin.

Komentarji: