Na območju celotne države velika požarna ogroženost

V naravnem okolju so od ponedeljka dalje prepovedani ognjemeti, kresovanje. Policija lani obravnavala 17 kršitev, predlani 94.
Fotografija: Od ponedeljka dalje ta razglas velja za celotno državo, razen za območja, kjer še vedno vztraja snežna odeja. FOTO Oste Bakal
Odpri galerijo
Od ponedeljka dalje ta razglas velja za celotno državo, razen za območja, kjer še vedno vztraja snežna odeja. FOTO Oste Bakal

Ljubljana – Že ta konec tedna na območju občin Koper, Ankaran, Izola, Piran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje – Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren – Kostanjevica, Renče – Vogrsko in Šempeter – Vrtojba velja velika požarna ogroženost naravnega okolja.
 
Od ponedeljka dalje ta razglas velja za celotno državo, razen za območja, kjer še vedno vztraja snežna odeja.
 
Kot so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje je ob razglasitvi velike požarne ogroženosti v naravi poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov in snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar. Prepovedani so tudi ognjemeti.
 
Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in policija bosta v času razglasitve velike požarne ogroženosti izvajala poostren nadzor.

Kot so za Delo sporočili s policije, so v letu 2017 obravnavali 94 kršitev in lani 17 kršitev s področja varstva pred požari v naravnem okolju.

Kot so pojasnili, v primeru, ko gre za majhno nevarnost požarne ogroženosti in če prekršek ugotovi policija, predlog preda drugemu prekrškovnemu organu. »Če pa je prekršek storjen v času, ko je razglašena velika ali zelo velika požarna ogroženost, pa je za takšen prekršek pristojna tudi policija.« Zagrožena kaze za posameznika je med 200 in 600 evri.

Komentarji: