Na otroškem inštitutu odgovorni zdravniki z vseh vetrov

Država plačuje v NIOSB kardiologa iz Indije, kirurga iz Španije, kirurga iz UKC Maribor, anesteziologinjo iz Novega mesta in dva pediatra iz UKC Ljubljana, a otrok še ne zdravijo.
Fotografija: Otroški srčni inštitut še ne zdravi otrok, za otroke skrbi UKC Ljubljana. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Otroški srčni inštitut še ne zdravi otrok, za otroke skrbi UKC Ljubljana. FOTO: Blaž Samec/Delo

Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOSB) ni oskrbel še nobenega malega srčnega bolnika, čeprav Slovenija že tretji teden plačuje ameriške in španske zdravnike, vsakega z 22.800 evri bruto na teden. Ministrstvo je končno povedalo, kdo so zdravniki, ki so odgovorni za delo inštituta. Zbrani so z vseh vetrov, zaposleni delno.


Štirje odgovorni nosilci, med njimi nobenega kirurga za otroško srce


Ključni zdravnik – odgovori nosilec za delovanje novega inštituta za otroško srce – je Gorazd Košir, predstojnik oddelka za kardiokirurgijo v UKC Maribor. Košir ni kirurg za otroško srce, na te operacije se ne spozna. Kako je lahko nosilec dejavnosti za operacije otroškega srca?

Na ministrstvu za zdravje so zapisali: »V Sloveniji imamo šele od letos specializacijo otroške kirurgije, zato nihče od izvajalcev zdravstvene dejavnosti ne more pridobiti dovoljenja za to dejavnost. Kot odgovorni nosilec za kardiovaskularno kirurgijo je v NIOSB za krajši delovni čas zaposlen prim. Gorazd Košir. Pomembno je, da so odgovorni nosilci odgovorni za organizacijo dela, ustreznost prostorov, opreme in kadrov pri izvajalcu zdravstvene dejavnosti, za katero je ministrstvo za zdravje izdalo dovoljenje. Odgovornost odgovornega nosilca zdravstvene dejavnosti ne posega v odgovornost vsakega posameznega zdravnika ali drugega zdravstvenega delavca za strokovno opravljanje dela.« Gorazd Košir iz Maribora po novem v UKC Ljubljana organizira in vodi delo, povezano z otroki, bolnimi na srcu. V UKC imajo sicer tudi svojega predstojnika srčne kirurgije, to je prof. dr. Tomislav Klokočovnik, in strokovnega direktorja pediatrične klinike, to je prof. dr. Janez Jazbec. Za ustreznost opreme, kadrov in organizacijo dela po novem odgovarja Košir.

Nosilka dejavnosti za področje anesteziologije je Lučka Kosec, nekdanja strokovna direktorica bolnišnice Novo mesto. Tudi ona se po naših informacijah ni posebej ukvarjala z anestezijo otrok. Za NIOSB bo v UKC Ljubljana tako kot Košir skrbela za ustreznost pogojev dela. Odgovorna nosilka pediatrične dejavnosti sta doc. dr. Mojca Grošelj Grenc in asist. mag. Uroš Mazić.

Mojca Grošelj Grenc je pediatrinja intenzivistka, zaposlena v UKC Ljubljana. Poleg tega je samostojna podjetnica v podjetju MOGO zdravstvene storitve Mojca Grošelj Grenc. Po novem je zaposlena še v NIOSB.

Uroš Mazić, pediater kardiolog, že dolga leta zaposlen v službi za otroško kardiologijo v UKC, ima še dodatno zaposlitev v NIOSB. V času prejšnjega vodstva UKC je bil odstavljen, tudi zaradi spora s takratnim vodstvom službe za kardiologijo prof. dr. Tomažem Podnarjem in doc. dr. Samom Veselom. Kljub vsem tem zaposlitvam v NIOSB bolne otroke še vedno zdravi UKC Ljubljana.
 

»NIOSB bo zaživel, ko bo varno«


Po navedbah ministrstva za zdravje so vsi štirje odgovorni nosilci v NIOSB zaposleni za krajši delovni čas. Vse kaže, da navedeni zdravniki v NIOSB še ne zdravijo otrok, saj je ministrstvo odgovorilo, da »bo klinični del inštituta zaživel, ko bo zagotovljeno varno in kakovostno zdravljenje«. Iz tega sklepamo, da to še ni. Prav tako pa še niso urejene formalnopravne zadeve. NIOSB in UKC sta sklenila zgolj krovno pogodbo o sodelovanju. O kadrih, prostorih, opremi, odgovornosti, plačevanju operacij, elektrike, hrane in drugih stvari pa po naših podatkih še ni nobene pogodbe. Zaradi istega razloga še ne delajo za NIOSB zdravniki iz tujine.

Ta teden gostujeta na oddelku za otroško srčno kirurgijo v UKC preko NIOSB dva tujca: španski otroški srčni kirurg in ameriški pediater kardiolog iz Indije. V UKC sta že drugi teden. Otrok ne zdravita, saj ni formalnopravne podlage, po kateri bi zdravnika, ki ju plačuje ena ustanova (NIOSB), delala v drugi (UKC). Eno najpomembnejših vprašanj je, kdo bo odškodninsko odgovoren za morebitne napake pri delu. Ostala bosta še teden dni. Najbrž bosta plačana tako kot prvi ameriški kirurg: za svetovanje, konzultacije in izobraževanje je prejel 22.829 evrov za teden dni.
 

Razpis za družboslovca na srčnem inštitutu


NIOSB, ki ga vodi pravnik Brane Dobnikar, pa ima tudi druge kadrovske potrebe. V četrtek je objavil razpis za koordiniranje in organiziranje dela na samostojnem strokovnem področju. Zahtevana izobrazba je druga univerzitetna stopnja, družbene vede ali kaj podobnega. Med specialnimi zahtevami je 72 mesecev dela na podobnem področju in znanje slovenskega jezika, pri čemer zna kandidat tudi tekoče govoriti in pisati. Razpis je že zaključen. Odprt je bil samo štiri delovne dni.

Komentarji: