Na Počku pokajo, kadar se Američanom zahoče

Čeprav so bile kršene usmeritve ministra, odgovarjal ne bo nihče, ker so krivci že zapustili Slovenijo.
Fotografija: Omejitev hitrosti: 30 km/h, omejitev časa streljanja: do 23. ure. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Omejitev hitrosti: 30 km/h, omejitev časa streljanja: do 23. ure. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Ljubljana – Obrambni minister Karl Erjavec se je s člani parlamentarnega odbora za obrambo danes sestal kar na terenu, na največjem vojaškem vadišču Slovenske vojske, na Počku pri Postojni. Pogovarjali so se o prihodnosti tega vadišča, v ospredju pa je bilo vprašanje nedavnega streljanja s težkim orožjem pozno v noč, ki je razburilo okoliške prebivalce. Po pričakovanjih, kljub ostrim napovedim Karla Erjavca, ne bo odgovarjal nihče.

Medtem ko odbor državnega zbora za obrambo še čaka na izsledke okoljskega monitoringa o vplivih vojaških aktivnosti na poligonu Poček na tamkajšnje okolje in okoliške prebivalce, so se člani odbora danes na Počku seznanili s tem, kaj se tam sploh dogaja in kakšen je pomen skupnih vojaških vaj z zavezniki. »Kot podpredsednik odbora za obrambo in kot občan Postojne sem samo delno lahko zadovoljen z izplenom današnje seje. Že obljubljenih rezultatov okoljskega monitoringa še nismo videli, dobili naj bi jih v najkrajšem možnem času. Zmeden sem tudi glede vprašanja, ali vojska sploh zakonito uporablja to vadišče ali ne,« nam je povedal poslanec LMŠ Robert Pavšič.
 

Pokali pozno v noč – in nič


Danes je bila že končana šesttedenska vaja Slovenske vojske in sedmih zavezniških vojska na Počku. Prejšnji teden, v noči s torka na sredo, so udeleženci vaje streljali s težkim orožjem pozno v noč, čeprav ima vojska jasno navodilo Karla Erjavca in njegove predhodnice Andreje Katič, da na vadišču ne smejo streljati s težkim orožjem po 23. uri.

Načelnica generalštaba slovenske vojske Alenka Ermenc FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Načelnica generalštaba slovenske vojske Alenka Ermenc FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Ker to ni bil prvi tovrstni incident, so prebivalci Postojne in okolice zahtevali pojasnila od ministra, ali je vojska res država v državi, da si lahko privošči ignoriranje jasnih navodil resornega ministra? »To, kar se je zgodilo na Počku, dojemam kot samovoljno dejanje vojske, ki je absolutno nesprejemljivo ... od Ermenčeve sem zahteval poročilo, kaj se je zgodilo na Počku, in preiskavo dogodka. Dogodek štejem za samovoljno dejanje vojske,« je prejšnji teden dejal minister Erjavec. Kot nam je pojasnil Pavšič, je Erjavec poročilo načelnice generalštaba generalmajorke Alenke Ermenc dobil in v njem je ugotovitev, ki so jo pričakovali: domača vojska je navodila spoštovala, streljanje po 23. uri pa so nadaljevali vojaki zavezniških vojska, s pripadniki ameriške vojske na čelu.

Je vojska res država v državi, da si lahko privošči ignoriranje jasnih navodil resornega ministra, zanima Postojnčane. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Je vojska res država v državi, da si lahko privošči ignoriranje jasnih navodil resornega ministra, zanima Postojnčane. FOTO: Mavric Pivk/Delo

 

Ukradli dva tisoč kosov streliva – in nič


Kar zadeva odgovornost za storjene napake, pozno streljanje na Počku ne izstopa posebno od siceršnjega ravnanja vojske. Vojak, ki so ga obdolžili, da je odgovoren za krajo streliva, ni kriv za incident, so danes sporočili iz Sindikata vojakov Slovenije (SVS), ki je vojaka branil pred disciplinskim organom Slovenske vojske. Spomnimo, da so oktobra lani v Nemčiji, v bližini letališča v Leipzigu, ukradli del tovora s tovornega vozila Slovenske vojske, ki je na letališče peljalo opremo in strelivo za pripadnike kontingenta Slovenske vojske v Maliju. Ukradenih je bilo približno tisoč kosov streliva kalibra 5,56 mm in tisoč kosov streliva kalibra 9 mm, so tedaj sporočili iz Slovenske vojske. Po dogodku je generalštab Slovenske vojske, ki ga je tedaj še vodil Alan Geder, izrazil ogorčenje nad krajo in vojaka že javno obtožil ter izrazil pričakovanje, da bo proti njemu sprožen kazenski pregon. Sindikat vojakov zdaj zahteva opravičilo vojaku, pojasnila o tem, kdo je odgovoren za krajo, pa ni od nikoder.

Preberite še:

Komentarji: