Na Prevaljah bodo ukrotili vodotoke

Štefanov in Flisov potok ne bosta več poplavljala, Meža pa bo očiščena
Fotografija: Iz reke Meže so odpeljali že 14.000 kubičnih metrov materiala. FOTO MATEJA KOTNIK
Odpri galerijo
Iz reke Meže so odpeljali že 14.000 kubičnih metrov materiala. FOTO MATEJA KOTNIK

Prevalje – Neurje je moralo letos kar štirikrat udariti, da se je država, lastnica vodotokov, le zganila in se na Prevaljah lotila sanacije, s katero bo dokončno uredila Flisov in Štefanov potok, očistila in povečala prepuste pod glavno cesto skozi Mežiško dolino v središču Prevalj ter strugo reke Meže. Skupna vrednost naložbe je okoli 1,1 milijona evrov.

Gre za zahtevna dela, v katera so vključeni vodarji, cestarji pa tudi železničarji. Prevalje so v tem času eno samo veliko gradbišče, zaradi česar so si tamkajšnji prebivalci, še posebej tisti, ki so bili v neurjih med 24. majem in 5. julijem kar štirikrat pod vodo, nekoliko oddahnili. Mnogi med njimi poletje še vedno preživljajo doma, saj jih je strah zapustiti domove. »Stoodstotno ne moremo napovedati, da takih poplav ne bo več, a prepričani smo, da tudi če se zgodijo, posledice ne bodo več tako hude,« pove tajnik občine Danilo Vute.

Podjetje VOC Celje je pod cesto, ki je glavna prometnica skozi Mežiško dolino, povečalo prepuste. To bo preprečilo, da bi Flisov potok, ki je na ploščadi nad avtobusno postajo speljan po ceveh pod državno cesto, znova zalival gostinske, poslovne in stanovanjske hiše ob njej. Dokončno bodo sanirali tudi Štefanov potok. V teh potočkih zdaj skoraj ni vode, a se v neurjih spremenita v deroči reki, ki sta doslej pridrli v središče kraja.
 

Stroji tudi v Meži


Dela na Štefanovem potoku izvaja podjetje VGP Drava Ptuj po projektih, ki jih je naročila in plačala občina. Dela so tehnično zahtevna, saj potok teče deloma po odprti, betonski strugi, pred železniškim viaduktom pa je speljan v kanaliziran del. V tem delu je morala občina na svoje stroške prestaviti obstoječi vodovod, za kar je odštela sto tisočakov. Ko bodo dela končali, bodo ob potoku proti Klemenu na novo uredili tudi cesto, za kar bodo potrebovali 400.000 evrov.

Na delu struge reke Meže med Eurospinom in Pačnikovim mostom država sočasno v okviru projekta odvajanja in čiščenja odpadnih vod v porečju Meže čisti brežine in rečno strugo. Iz nje so odpeljali že štirinajst tisoč kubičnih metrov materiala. Na Prevaljah pravijo, da je dela res veliko, saj se v vodotoke ni vlagalo že desetletje, morda celo več. »Z vsemi vpletenimi v sanacijo zdaj res delamo z roko v roki,« trdi Danilo Vute.
 

Tožb morda ne bo


Gradbeni stroji brnijo tudi na cesti od Prisoj proti Breznici in Suhemu Vrhu, kjer se je v neurjih sprožilo več plazov, na odseku od Negovca mimo Raškove ride pa je na več delih zaradi usadov močno poškodovana asfaltirana cesta. Občina je na tej cesti do nadaljnjega prepovedala prevoz tovornim vozilom.

Lista za ljudi, ki je po zadnjih poplavah od občine in vodarjev terjala odgovornost ter grozila s tožbami, je zadovoljna, da se je nekaj le premaknilo. Bernard Pačnik: »Skrbi nas, ali bodo dela res opravljena tako, kot morajo biti. V občini imamo veliko slabo opravljenih ali nedokončanih del, ki sta jih financirali država in Evropska unija.«

Neurja, ki so od konca maja do začetka julija zajela Prevalje, so občini povzročila za približno tri milijone evrov škode, največ na cestah. Koliko škode so meteorne vode povzročile občanom, na občini nimajo podatkov.

Komentarji: