Na prvem mestu je morje in na drugem oljka

Nataša Čepar se je z Mileno Bučar Miklavčič pogovarjala o oljčnem olju in pomenu slovenskega oljkarstva. V laboratoriju jo je fotografiral Blaž Samec.

Objavljeno
02. avgust 2020 06.00
Posodobljeno
02. avgust 2020 06.00
Milena Bučar Miklavčič FOTO: Blaž Samec/Delo
Inštitut za oljkarstvo, pri katerem deluje akreditirani laboratorij za oljčno olje, ki ga vodi Milena Bučar Miklavčič, domuje v eni izmed uličic v izolskih Livadah. Tako zunanjost kot notranjost prostorov sta daleč od tega, da bi dajali vtis znanstvenega okolja. Gre za sosesko stanovanjskih hiš in podjetniških delavnic. Tudi ko se odprejo modra kovinska vrata, na katerih je zbledela nalepka, je pred mano ozek hodnik, obložen s sodi, posodami in škatlami. Gostiteljica, ki sicer bedi nad kakovostjo oljčnega olja v Sloveniji, me usmeri proti sobi, ki je z ograjenimi belimi mizami namenjena senzoričnemu preizkušanju oljčnega olja, ...