Na sodišča se s koncem sodnih počitnic vrača običajni delovni ritem

O krivdi se bodo morali izreči domnevni ugrabitelji. Na sodiščih znova tudi nekateri primeri gospodarske kriminalitete.

Objavljeno
16. avgust 2015 11.58
Na ljubljanskem okrožnem sodišču se zaključuje sojenje zaradi sporne prodaje delnic Istrabenza. Boško Šrot in Igor Bavčar sta bila spoznana za kriva.
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Ljubljana − Mesec je naokrog in na slovenska sodišča se vrača običajni delovni ritem. Že v sredo se bodo o krivdi morali izreči domnevni ugrabitelji Zorice Škrbić, čez dobra dva tedna bo tudi Milko Novič moral pojasniti, ali priznava umor direktorja Kemijskega inštituta. Na sodišča se vračajo tudi nekateri odmevnejši primeri gospodarske kriminalitete, piše Slovenska tiskovna agencija.

Za Željka Petrovića, Milana Trivkovića, Blagoja Sazdova in Senada Livadića, ki so domnevno ugrabili oziroma mučili Zorico Šrkbić, je predobravnavni narok na ljubljanskem okrožnem sodišču poleg srede razpisan še za petek, piše STA. Četverica je obtožena, da so Škrbićevo ugrabili junija lani v središču Ljubljane, ker so od nje menda hoteli izvedeti, kje se skriva plen iz ropa banke SKB. Škrbićeva, ki je zaradi posledic mučenja umrla, je bila namreč partnerica enega od pravnomočno obsojenih roparjev banke.

Na celjskem okrožnem sodišču se bo po pisanju STA septembra nadaljevalo sojenje Kristijanu Kameniku za štirikratni umor v Tekačevem leta 1997. Jeseni naj bi po več kot letu od predobravnavnih narokov na zatožno klop znova sedli tudi obtoženi v zadevi Balkanski bojevnik.

Znova o primeru Patria

Po sodnih počitnicah bo najbrž kaj več znanega o vprašanju zastaranja primera Patria, dodaja STA. Za Walterja Wolfa je pregon pred nekaj dnevi že zastaral, vprašanje pa je, ali bo tudi za predsednika SDS Janeza Janšo, upokojenega brigadirja Toneta Krkoviča in prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča.

Trojica je bila namreč obsojena, a je ustavno sodišče sodbe rednih sodišč razveljavilo, zato je zanje aktualno vprašanje, kateri kazenski zakonik naj se glede določitve zastaranja uporabi − tistega, ki je veljal v času, ko naj bi bila storjena kazniva dejanja ali sedaj veljavnega, ki zastaralni rok v primeru razveljavitev podaljšuje.

Odločitev o zastaranju je po pisanju STA v rokah ljubljanske okrajne sodnice Tanje Lombar Jenko, ki je zadevo dobila v ponovno odločanje. Če bo sklenila, da zadeva zastara letos, bo za Janšo to med 10. in 22. avgustom, 3. septembra za Črnkoviča in po 3. septembru za Krkoviča.

Na sodiščih spet tudi primeri gospodarske kriminalitete

Po koncu počitnic bodo vrhovni sodniki nadaljevali z odločanjem o zahtevkih za varstvo zakonitosti obsojenih v zadevi Istrabenz, piše STA. Vrhovno sodišče je nekdanjemu predsedniku uprave Istrabenza Igorju Bavčarju do končne odločitve odložilo prestajanje kazni, nekdanjemu svetovalcu Istrabenza Kristjanu Sušinskemu pa prekinilo zaporno kazen. O zahtevkih nekdanjega predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota in nekdanjega predsednika uprave Maksime Holdinga Nastje Sušinskega, pa sedaj še ni znanega veliko, oba sta še vedno v zaporu.

Pričakovati je, da se bo v prihodnjih tednih začelo sojenje lastniku celjske trgovske verige Mirku Tušu in štirim soobtoženim zaradi sporne podelitve radijskih frekvenc mobilnemu operaterju Tušmobil, piše STA. Datum začetka sojenja še ni znan.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču pa se bo 25. avgusta začela glavna obravnava v zadevi Niš, v kateri tožilstvo obtoženim, tudi nekdanjemu predsedniku uprave Mercatorja Zoranu Jankoviću, očita, da so pri nakupu zemljišča v Nišu pridobili protipravno premoženjsko korist.