Na srednji Savi valoví

Hidroenergija: zakon o HE jeseni morda že v DZ; pobudnik Ivan Hršak iz Desusa.

Objavljeno
20. junij 2017 21.57
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Hrastnik − Poslanec Desusa iz Zasavja Ivan Hršak je za Delo potrdil, da je poseben zakon o hidroelektrarnah na srednji Savi spisan in da ga bo jutri predstavil koalicijskim partnerjem iz stranke premiera Mira Cerarja SMC. V prihodnjih dneh se bodo sestali še s SD.

Zakon, ki ga je Zasavje dolgo pričakovalo, so spisali na Hršakovo pobudo. Ta meni, da je čas, da se z zasavsko energetiko v obdobju, ko je termoelektrarna likvidirana, Rudnik Trbovlje-Hrastnik pa se bo do konca leta 2018 dokončno zaprl, premakne. V najboljšem primeru bo zakon v parlamentu na jesen, obravnavali pa ga bodo predvidoma po skrajšanem postopku.

O podrobnostih Hršak noče govoriti; prav tako ne o prometnih povezavah v smeri Posavja, po katerih bo potekal ustrezen dostop do gradbišč. Tega sedanje prometnice ne omogočajo. Pojasnil je, da se zakon nanaša na gradnjo treh hidroelektrarn: Suhadola, Trbovelj in Renk. Umestitev drugih hidroelektrarn je negotova zaradi Nature 2000 in sulca v Savi.

Srednjesavsko verigo bodo lahko začeli graditi šele po gradnji zadnje iz niza spodnjesavskih elektrarn − Mokric, ki naj bi jo, kot pričakujejo v Posavju oziroma v družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi, začeli graditi v drugi polovici prihodnjega leta. Če gradnja posamičnega energetskega objekta traja v povprečju tri leta in pol, bodo temelji suhadolske hidroelektrarne v najboljšem primeru položeni konec leta 2021 oziroma v začetku leta 2022.

Ne glede na to, da je politika nepredvidljiva, Hršak pričakuje podporo projektu v obeh koalicijskih partnericah.