Marijino vnebovzetje: Za mnoge ni lepšega praznika

Praznik je na Brezje tudi letos privabil več tisoč ljudi. Nadškof Zore je v pridigi izpostavil pomen dobrih odnosov med ljudmi.

Objavljeno
15. avgust 2015 14.23
Brezje
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Brezje – V osrednjem slovenskem Marijinem svetišču ob baziliki Marije Pomagaj na Brezjah se je na slovesni maši, ki jo je na enega največjih krščanskih praznikov vodil ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore, zbralo nekaj tisoč vernikov.

Stanislav Zore je poudaril velik pomen medsebojnega sprejemanja in veselja. »Kako drugačne bi bile naše družine, če nam ne bi bilo treba drug drugemu dokazovati, da imamo prav, da mora obveljati naša misel ali naša odločitev. Kako zelo drugačni bi bili odnosi med ženo in možem, če bi se srečevala v čistem veselju medsebojne podarjenosti in obdarjenosti,« je dejal o odnosih v družini in dodal, da ob upoštevanju teh misli ne bi bilo več nobenih vzrokov za ločitve.

Stanislav Zore je kot nekdanji gvardijan brezjanskega frančiškanskega samostana in nekdanji rektor bazilike Marije Pomagaj, zdaj pa v vlogi ljubljanskega nadškofa na Brezjah prvič vodil slovesno mašo. V nagovoru je med drugim poudaril pomen spoznanja in zavesti, da je uspeh kogarkoli izmed nas dober za vse nas.

»Vem, da se lahko marsikomu zdi, da so moje misli naivne, vendar sem prepričan, da bi marsikaj od tega lahko začeli živeti v naših medsebojnih odnosih in bi potem naša Slovenija za vse postala veliko lepša domovina, pa še marsikaterega društva za človekove pravice ali proti sovražnemu govoru in še marsičesa podobnega ne bi potrebovali,« je dejal nadškof Stanislav Zore.

»Marija Slovence varuje že od osamosvojitve«

Med nekaj tisoč verniki smo na Brezjah srečali petčlansko družino Triler iz Dolenje vasi v Selški dolini, ki daje velik pomen družini, saj si člani medsebojno pomagajo, skupaj s celotnim sorodstvom si vedno stojijo ob strani. Kot je dejal družinski oče Janez Triler, je treba mladim pomagati najti smisel: »Treba je imeti kompas, ki ga dajejo vera in na njej temelječe vrednote,« je poudaril.

»Tudi če morebiti otrok ne vstopi v življenje moža in žene, je to še vedno družina, saj je za otroka pripravljen prostor in mu je namenjene veliko ljubezni. Oče, mati, otrok in veliko veselja drug nad drugim, veliko sprejemanje drug drugega. Mislite, bratje in sestre, da bi si mi vsi mogli prizadevati v tej smeri?« je zbrane vernike med drugim retorično spraševal Zore.

Za zakonca Ano in Antona Omejca iz Škofje Loke »ni lepšega praznika«, saj sta na skupno življenjsko pot stopila na praznični dan pred 51 leti. »Marija Slovence varuje že od osamosvojitve,« sta poudarila in dodala, da si danes želita več poštenja, medsebojnega zaupanja in samozavesti, ki se »kujejo na Brezjah«.

Na praznični dan sta bila na Brezjah oblegana tudi tamkajšnji romarski urad in informacijska točka, z večjim številom kupcev in tudi z izkupičkom so bili zadovoljni prodajalci na stojnicah. Mohor Fajdiga iz romarskega urada je, denimo, povedal, da gredo na praznik najbolj v promet spominki s podobami Marije Pomagaj, za knjige, ki jih tudi prodajajo, pa si je, kot je ugotovil, treba vzeti več časa in miru, ki ga je zaradi gneče nekoliko manj kot običajno.