»Na volitve bom šel in pazil bom, koga bom izbral« (VIDEO)

Najprej Istran, potem Evropejec. Najprej Mariborčanka, potem Evropejka. Kako na Evropo gleda ribič? In kako kulturna producentka? 
Fotografija: Silvano Radin in Katja Beck Kos sta odgovarjala na vprašanja o Evropi. Več v spodnjih posnetkih! FOTO: Delo
Odpri galerijo
Silvano Radin in Katja Beck Kos sta odgovarjala na vprašanja o Evropi. Več v spodnjih posnetkih! FOTO: Delo

»Evropa mi pomeni prostor delovanja, ki ni samo moj dom, ampak prostor sodelovanja, partnerstva, različnih prijateljstev,« pravi kulturna producentka Katja Beck Kos. O Evropi razmišlja veliko, saj je poročena z Nemcem in tako je tudi njen sin pol Nemec, pol Slovenec. Sama se ima najprej za Mariborčanko in Slovenko, potem pa Evropejko. In Evropa ji v širšem smislu zares predstavlja dom. »In zato bom seveda šla na volitve,« odgovori na vprašanje, ali bo tokrat šla na evropske volitve.



Na drugem koncu države podobno razmišlja ribič Silvano Radin. Kot Evropejec živi vsak dan, saj se že ob 4.45 odpravi čez mejo v Italijo. »Ko pridem v Italijo, Trst, vsako jutro na borzo, jih pozdravim v slovenščini,« pove. In zaradi svojega slovenskega »dobro jutro« nikoli ni imel težav. Tudi on o sebi razmišlja najprej lokalno, torej se ima najprej za Istrana, potem Slovenca in nato Evropejca. In kot Evropejec bo na evropske volitve šel in pazil, koga bo izbral. »Ker naše življenje je povezano z Evropo. Tudi zakonodajo, predvsem na področju ribištva, nam krojijo v evropskem parlamentu.«



evropski parlament
evropski parlament
Objavo je podprl evropski parlament, ki pa ni bil vključen v pripravo vsebine in ne odgovarja za predstavljene informacije in stališča.
 

Preberite še:

Komentarji: