Na vrata trkata burja in sneg do nižin

Vremenoslovci napovedujejo, da nas bo v noči na ponedeljek dosegla hladna fronta, ki bo del Slovenije tudi pobelila.
Objavljeno
12. november 2017 11.49
jer*Pomlad, rekreacija, vreme - motivi
Š. J., STA, Ma. F.
Š. J., STA, Ma. F.
Ljubljana - Po napovedih meteorologov bodo v noči na ponedeljek padavine zajele vso Slovenijo, do ponedeljka zjutraj pa se bo meja sneženja marsikje v notranjosti države spustila do nižin. Ob tem bo zapihal okrepljen severni veter, na Primorskem močna burja.

Agencija RS za okolje
je za ponedeljek za zahodni del države izdala oranžno vremensko opozorilo.


Vir: meteo.si

Kot napovedujejo meteorologi, se bo sprva rahlo deževje danes popoldne pojavilo predvsem na zahodu Slovenije, ponekod bo zapihal jugozahodni veter. Ponoči se bodo nato padavine okrepile in zajele vso Slovenijo, ob morju lahko tudi zagrmi. Do ponedeljkovega jutra se bo meja sneženja marsikje v notranjosti države spustila do nižin, napoveduje Agencija RS za okolje (Arso).

Ponedeljkovo jutro bo tako oblačno s padavinami, ki bodo čez dan od severovzhoda oslabele, večinoma ponehale pa šele v noči na torek.

Sunki burje do 140 kilometrov na uro


Po podatkih Arsa bo v ponedeljek zgodaj zjutraj začel pihati okrepljen severni veter, na Primorskem močna burja. Sunki severnega vetra bodo pod Karavankami in Kamniškimi Alpami krajevno lahko dosegli hitrost okoli 100 kilometrov na uro, sunki burje pa od 100 do okoli 140 kilometrov na uro.


Vozila morajo biti opremljena z zimskimi pnevmatikami od 15. novembra do 15. marca.
Foto:Jože Suhadolnik/Delo

Severni veter bo predvidoma oslabel do torkovega jutra. Tudi burja bo v noči na torek nekoliko oslabela, a bo v torek in sredo še pihala s sunki nad 100 kilometri na uro.

Zaradi napovedanega močnega vetra in burje je Arso za ponedeljek za severozahod in jugozahod Slovenije izdal oranžno vremensko opozorilo, za jugozahod Slovenije pa je zaradi burje oranžno vremensko opozorilo izdano tudi za torek. Hkrati je Arso za ponedeljek zaradi napovedanega sneženja izdal rumeno vremensko opozorilo za vsa območja Slovenije, razen za severovzhod države.

Arso opozarja še, da bo v ponedeljek predvidoma med 5. in 7. uro ob jutranji plimi povišana gladina morja. Ob tem lahko morje poplavi najnižje ležeče dele obale. Zjutraj in dopoldan bo morje močno vzvalovano. Ob povišani gladini morja in visokih valovih bo najbolj izpostavljen del obale Rt Madona v Piranu.

V torek bo ponekod na Kočevskem, Dolenjskem in v Beli krajini predvsem dopoldne občasno še rahlo snežilo ali deževalo. Drugod bo suho in hladno.

Dars pozoren predvsem na primorsko avtocesto

V Družbi za avtoceste v RS (Dars) so v pripravljenosti glede na napovedano poslabšanje vremena. Voznike, predvsem tiste, ki se bodo v ponedeljek odpravili na primorsko avtocesto, opozarjajo na nujnost zimskih pnevmatik in na možne težave na cestah.

Glede na trenutno vremensko napoved, ki kaže na obilnejše padavine ravno v ponedeljkovih jutranjih urah, ko je na vseh cestah povečan promet, je danes potekal usklajevalni sestanek vseh pristojnih služb znotraj Darsa.

Kot je po sestanku za STA povedal Marjan Koler z Darsa, bo po trenutni vremenski napovedi v ponedeljek v zgodnjih jutranjih urah začelo snežiti predvsem na območju primorske avtoceste med Logatcem in Senožečami, kjer je pričakovati tudi močnejše sunke burje. Zato v Darsu pozivajo voznike, naj se v ponedeljek zjutraj v nobenem primeru ne odpravljajo na pot brez zimskih pnevmatik na vozilih.

Darsovi vzdrževalci primorske avtoceste bodo nočno dežurstvo začeli drevi od 18.30 v polni zasedbi in z vso razpoložljivo strojno mehanizacijo.

Že ponoči bodo preventivno posipali avtocesto, vendar se ob morebitnem padcu temperature in obilnejših padavinah sneg lahko začne oprijemati cestišča. V tem primeru bosta v ponedeljek zjutraj kritična predvsem območje Golega vrha na odseku avtoceste Senožeče-Razdrto in območje delovne zapore med Postojno in Uncem. Tam je zato moč pričakovati, da bo promet urejen zgolj po enem pasu v vsako smer, je opozoril Koler.