Morje poplavilo v Izoli in Piranu, a brez hujših posledic; na zahodu možni močnejši krajevni nalivi

Zjutraj je morje spet poplavilo nižje predele obale: v Piranu je poplavilo Tartinijev trg, ni pa voda zalivala objektov. V Izoli so vodne pregrade uspešno zajezile plimovanje. Čez dan bodo sicer v zahodni polovici Slovenije nastajali močnejši krajevni nalivi.
Fotografija: FOTO: Romana Kačič
Odpri galerijo
FOTO: Romana Kačič

Deževno vreme se po prejšnjem tednu in vikendu, ko je dež predvsem na obali povzročil veliko težav, nadaljuje tudi danes. Po napovedih je včeraj Reka Drava poplavljala na izpostavljenih območjih vzdolž celotnega toka; kot so danes sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje je Dravinja poplavila cesto Lešje - Koritno v občini Majšperk. Vzdrževalec javne infrastrukture je postavil ustrezno prometno signalizacijo. Dotok Drave iz Avstrije je še ustaljen, se pa lahko v noči na ponedeljek poveča na 1400 m3/s. V tem času bodo prav tako narasli pritoki Drave v Sloveniji.

FOTO: Romana Kačič
FOTO: Romana Kačič


Zaradi povečanega plimovanja je danes zjutraj morje spet poplavilo nižje predele obale, a brez hujših posledic. V Piranu je poplavilo Tartinijev trg, ni pa voda zalivala objektov. V Izoli so vodne pregrade uspešno zajezile plimovanje.



Tako v Izoli kot Piranu se je zjutraj oglasila sirena, ki je opozorila na možnost poplav.
 
»Bil je močan jugo, ki je potisnil vodo ven, tako da je val preplavil del ceste v Piranu do Tartinijevega trga. Poplavilo je tudi začetek promenade proti Punti, pred gostilno Pavle,« je povedal poveljnik piranske civilne zaščite Egon Štibilj.  A se voda zdaj že umika, razmere pa po njegovih besedah niso niti približno take kot v minulih dneh.


 
V Izoli je voda naraščala do 11.30, nato pa se je začela spuščati. S protipoplavnimi pregradami smo jo uspeli zajeziti, da ni prišla do objektov,« je povedal poveljnik izolske civilne zaščite Denis Udovič. Trenutno težave povzroča obilno deževje, saj odtoki niso kos tolikšni količini vode, tako da so v teku gasilske intervencije na Velikem trgu, ob mandraču, in na bližnji Skladiščni ulici.

Razmere v Izoli. FOTO: PGD Izola
Razmere v Izoli. FOTO: PGD Izola


Do nedelje zvečer bo predvidoma padlo od 50 do 100 litrov dežja na kvadratni meter. FOTO: Jure Eržen/delo
Do nedelje zvečer bo predvidoma padlo od 50 do 100 litrov dežja na kvadratni meter. FOTO: Jure Eržen/delo


Danes bo na zahodu pretežno oblačno, občasno bo deževalo, na vzhodu bo večji del dneva dokaj sončno. Dež se bo popoldne na zahodu okrepil in še širil proti vzhodu, napoveduje Agencija RS za okolje (Arso). Poleg močnega deževja so možne nevihte z nalivi. Do nedelje zvečer bo predvidoma padlo od 50 do 100 litrov dežja na kvadratni meter, največ predvidoma v Posočju ter na območju Julijskih Alp in Snežnika, na svoji facebook strani napoveduje Neurje.si.



Arso opozarja, da bodo čez dan v zahodni polovici Slovenije nastajali močnejši krajevni nalivi. Na jugozahodu bodo lahko sunki jugovzhodnega vetra presegali hitrost 80 km/h, in sicer predvsem v višjih legah Primorske, na visokih dinarskih planotah in alpskih grebenih.

Preberite še:

Komentarji: