Svet RTV Slovenija konstituiran, a nalog (še) ne more opravljati

Znana imena šestih novih članov novega sveta RTV Slovenija.

Nacionalni svet za kulturo je izmed šestih predlogov na današnji seji skladno z novelo zakona o RTV Slovenija imenoval dva člana v novi svet zavoda, in sicer na predlog Zveze društev slovenskih filmskih ustvarjalcev diplomiranega novinarja Igorja Prassla in na predlog Slovenskega narodnega gledališče Maribor diplomiranega gledališkega in radijskega režiserja Aleša Novaka.

Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije pa je sporočil, da je za svojega predstavnika v novem Svetu RTV Slovenija imenoval Andraža Vehovarja.

Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU) je na predlog Znanstvenoraziskovalnega sveta SAZU za člana sveta imenovala filozofa Tadeja Troho.

V uradnem listu je danes objavljen tudi sklep Sveta za trajnostni razvoj in varstvo okolja, da za članico s področja varstva okolja, narave in podnebja v svet RTVS imenujejo direktorico okoljske nevladne organizacije Umanotera Gajo Brecelj.

Svet delavcev RTV Slovenija je v torek v svet izvolil nekdanjo varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev RTVS Ilinko Todorovski. Volitve preostalih petih članov iz vrst zaposlenih pa bodo na Kolodvorski v četrtek.

Kot smo poročali, ustavno sodišče namreč ni zadržalo procesa imenovanja novih članov v 17-članski Svet RTV Slovenija, zato zdaj, ko je bila imenovana večina svetnikov, skladno z novelo zakona o RTV Slovenija velja za konstituiranega.

A skladno z odločitvijo ustavnih sodnikov novi svet še ne bo mogel izvajati nalog, ampak bo to – kljub nekaterim drugačnim določbam, ki niso bile zadržane – počel stari 29-članski programski svet, ki na položaju tako kot generalno vodstvo ostaja do dokončne presoje o ustavnosti novele zakona o RTV Slovenija.

Preberite še:

Komentarji: