Katera mesta bodo predsedniki koalicijskih stran zasedali v vladi? 

Po neuradnih informacijah so si predsedniki peterice strank že razdelili svoje vloge. 

Objavljeno
14. avgust 2018 06.43
Posodobljeno
14. avgust 2018 11.58
Bratuškova naj bi prevzela infrastrukturno ministrstvo. FOTO: Uroš Hočevar
S. S., STA
S. S., STA
Po naših neuradnih informacijah so se predsedniki petih koalicijskih strank poenotili, kakšne funkcije bodo imeli v novi vladi.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec bo, seveda, predsednik vlade. LMŠ naj bi dobila še pet resorjev – poleg že znanega finančnega in notranjega naj bi prevzela še ministrstvo za zdravje, v medijih pa se omenjata še ministrstvi za javno upravo in mesto ministra brez listnice za kohezijo.

image
Marjan Šarec FOTO: Matej Družnik


Predsednik SMC Miro Cerar bo prevzel zunanje ministrstvo. SMC naj bi dobila štiri resorje, med drugim po poročanju Večera tudi gospodarstvo, kjer bi lahko ostal minister Zdravko Počivalšek.

image
Miro Cerar FOTO: Voranc Vogel


Predsednik stranke Desus Karl Erjavec menja ministrstvo in se vrača na obrambno ministrstvo. Desus pripadata dva resorja, predvidoma bi ohranili okoljskega.

image
Karl Erjavec FOTO: Tomi Lombar


Predsednica Saba Alenka Bratušek je dobila ministrstvo za infrastrukturo, saj je odstopila od želje po podpredsedniškem mestu v vladi. Sabu poleg tega pripada še en resor. 

image
Alenka Bratušek FOTO: Dejan Javornik


Predsednik DS Dejan Židan pa bo postal predsednik državnega zbora. Pričakovati je, da bi SD lahko prevzela še ministrstvi za izobraževanje in za delo.

image
Dejan Židan FOTO: Tomi Lombar


Preostali resorji poimensko še niso razdeljeni. Pogajanja se nadaljujejo danes ob 11. uri, predvidoma v četrtek se bodo predsedniki strank znova srečali in se dogovorili še o drugih kadrovskih zadevah.

Za danes je napovedana tudi novinarska konferenca predsednika DZ Mateja Tonina, na kateri bo ta spregovoril o delu DZ do izvolitve nove vlade in sporočil datum svojega odstopa s te funkcije.