Nagrada za solidarnost slovenskim starejšim

Predlagatelja nagrade, evropska poslanca Igor Šoltes in Ivo Vajgl, pričakujeta, da bo država prepoznala pomen nagrajenega programa.
Objavljeno
11. oktober 2017 21.45
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj

Bruselj - Programu Starejši za starejše, ki ga usklajuje Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS), je bil danes v evropskem parlamentu podeljena nagrada Državljan Evrope.

»Starejši težko prodremo s svojimi idejami. Mladi ne obravnavajo starejših kot nekoga, ki bi lahko še prispeval. V državi nas imajo za odpad,« je po prejetju nagrade povedala predsednica ZDUS Mateja Kožuh Novak. V okviru programa je okoli 4000 starejših prostovoljcev v trinajstih letih opravilo okoli osem milijonov ur dela. Pomagali so 168.000 starejšim, več kot tretjini med njimi pa si pomoči ne bi mogla plačati, saj nimajo denarja niti za preživetje.

Kožuh Novakova si želi, da bi država bolj podprla program, od katerega bodo v prihodnosti imeli koristi ljudje, ki so danes še med mlajšimi generacijami. Da bi delovali na ozemlju cele Slovenije, bi potrebovali letni proračun v višini okoli milijona evrov in po pričakovanjih predsednice ZDUS bi polovico morala plačati država.

Tudi predlagatelja nagrade, evropska poslanca Igor Šoltes in Ivo Vajgl, pričakujeta, da bo država prepoznala pomen nagrajenega programa. »Prostovoljstvo ima svoje meje. Predvsem pri reševanju socialnih težav starejših bi država morala biti bolj dejavna,« je povedal Šoltes. Po besedah Vajgla pa je slovenski program edinstven po široko zasnovani solidarnosti. Želi si, da bi nagrada pripomogla k boljši skrbi za starejše.

Letos je nagrado Državljan Evrope, s katero so nagrajeni posebni prispevki k evropski integraciji, prejelo 50 posameznikov, skupin in projekt. Največ nagrad je bilo s področja pomoči beguncem.