Nagrobnik genialnemu Janezu Puharju v Prešernovem gaju

Ob 200-letnici rojstva izumitelja fotografije na steklo bodo v Kranju po njem poimenovali tudi galerijo in odprli razstavo.

Objavljeno
22. avgust 2014 20.44
Plošča Janez Puhar
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – Na sredini Prešernovega gaja po načrtih grafičnega oblikovalca Jerneja Kejžarja postavljajo nagrobni spomenik iz temnega granita Kranjčanu Janezu Puharju, izumitelju fotografije na steklo.

V torek, 26. avgusta, bo minilo 200 let od njegovega rojstva, že v ponedeljek ob 18. uri pa bodo najprej odkrili nagrobnik, pol ure pozneje bodo slavnostna akademija v dvorani stolpa Škrlovec, poimenovanje razstavišča v stolpu v galerijo Janeza Puharja in odprtje razstave Fotografskega društva Janez Puhar.

Na praznični dan, v torek, pa bodo v Narodnem muzeju v Ljubljani prvič javno na ogled Puharjevi originalni svetlopisi na steklo.

Doslej je bila na stebriščni lopi Prešernovega gaja, kjer je bilo nekoč pokopališče, pritrjena plošča, ki jo je leta 1960 postavil Foto klub Kranj. Kje je bil 7. avgusta 1864 pokopan izumitelj Puhar, ni znano, ob pomoči zavoda za varstvo kulturne dediščine pa so na podlagi nekaterih indicev določili mesto.

Tej zgodbi o tem, kje natančno je bil pokopan, nam ni uspelo priti do konca, je povedala Petra Puhar Kejžar iz iniciativnega odbora za Puharjevo leto.