Najboljša inovacija je Enolyse

Rektorjevo nagrado za naj inovacijo je prejel sistem za nadzor fermentacije vina.

Objavljeno
26. marec 2014 21.47
Rektor Ivo Svetlik je podelil nagrade za naj inovacijo.Prvonagrajena skupina . Ljubljani 26.3.2014
Tina Kristan, Ozadja
Tina Kristan, Ozadja

Ljubljana – Rektorjevo nagrado naj inovacija Univerze v Ljubljani je dobil Enolyse – sistem za nadzor fermentacije vina. Skupina sedmih študentov in diplomantov razvija senzor za merjenje sladkorja ter mobilno in spletno aplikacijo za spremljanje poteka fermentacije.

Zmagovalno podjetniško skupino sestavljajo Jaka Ogorevc, Primož Zajec, Petra Malavašič, Matic Krajnc, Nejc Stanko, Diano Kitanovski in vodja 27-letni Martin Blazinšek.

Sam je diplomirani inženir elektrotehnike, v prostem času pa »ljubitelj dobrega vina«. Prvotno idejo – razvoj naprave za celotno analizo vina – je dobil leta 2009. Njegov oče, ki je delal vinske analize z več napravami, si je želel, da bi te nekdo povezal v enotni merilni sistem. Zato si je skupaj s prijateljema to za cilj zastavil v projektni nalogi, a projekta takrat niso končali. Je pa ostal poslovni načrt. In tega je našel pred letom dni. Raziskave so pokazale, da takšne naprave že obstajajo, zato so se odločili za »razvoj senzorja – za čisto nov pristop k analitiki vina«.

Prototipe produkta že testirajo, pripravljajo tudi patentno prijavo. Načrtujejo, da bi imeli v mesecu ali dveh testno serijo prototipov, s katerimi se bodo lahko začeli dogovarjati z vinskimi kletmi, »z nekaterimi partnerji, ki so že izrazili interes«. Upajo, da bodo še pred jesenjo, ko se začnejo trgatve, pridobili patent in potrebne certifikate. Njihov cilj je prodajati globalno, senzor pa ima po mnenju Blazinška potencial tudi za pivovarsko, živilsko in morda celo kemično industrijo. Kakšna bo cena proizvoda, še ne vedo.

Rektorjeva nagrada je bila podeljena četrtič, namen natečaja, ki ga je izpeljal ljubljanski univerzitetni inkubator, je spodbuditi inovativne posameznike, da svoje ideje preoblikujejo v tržno zanimive produkte.

Letos je bilo 19 prijavljenih projektov, največ s fakultete za strojništvo in elektrotehniko. V finale se jih je uvrstilo osem, rektorjevo nagrado pa so prejeli trije, s čimer so si prislužili tri, dva ali tisoč evrov. Izbrali so jih predstavniki gospodarstva in visokega šolstva. Za Enolyse to ni bila prva nagrada, zmagali so tudi denimo na natečaju start:Cloud 2013, Finance pa so jih uvrstile med osem najobetavnejših slovenskih startupov 2014.