Najglasnejši paviljon danes še glasnejši

Slovenija na Expu: Na nacionalnem dnevu pisana druščina plesalcev, glasbenikov, pomembnežev in kulinarikov.

Objavljeno
18. junij 2015 21.49
Blaž Močnik, poročevalec
Blaž Močnik, poročevalec
Milano – Z nacionalnim dnevom bo Slovenija danes doživela svojih – dodatnih – pet minut slave na Expu 2015 v Milanu. V pisani druščini plesalcev, glasbenikov, ustvarjalcev in kulinarikov, saj je hrana rdeča nit tokratne svetovne razstave, bo slovenski paviljon obiskal še premier Miro Cerar.

Čeravno je Slovenija lani šele pet pred 12. zagotovila denar za gradnjo paviljona, je bil petmilijonski vložek, kolikor bo državo stala polletna razstava svetu, vendarle upravičen, meni direktor slovenskega paviljona Gorazd Skrt, sicer dolgoletni predstavnik Spirita v Milanu: »Odločitev, da se Slovenija predstavi na svetovni razstavi Expo 2015, je bila edina možna racionalna izbira. Tako smo si zagotovili ogromno medijskega prostora in možnost nagovarjanja v povprečju 80.000 dnevnih obiskovalcev, kar nam omogoča krepitev prepoznavnosti Slovenije kot zelene, aktivne, zdrave destinacije, od svetovne razstave oddaljene le par ur vožnje.«

Prav danes bo največ pozornosti namenjene Sloveniji, ki gosti nacionalni dan. »To je dodana vrednost, ker so vse oči uprte v določeno državo. Ob vstopu na prizorišče obiskovalci že vedo, za katero državo gre. Gre za lepo mešanico politikov, glasbenikov, pomembnežev in obiskovalcev,« je opisala generalka komisarka sekcije za Expo 2015 Jerneja Lampret.

Od zgodnjega dopoldneva in do večera bo razstavno mravljišče še dodatno zgostila množica nastopajočih. Dogajanja bodo med drugim popestrili Folklorna skupina KUD Triglav, Skupina slovenskih harmonikarjev, Qulenium Kranj, Siniša Bukinac, Romana Fičur, Dino Ivanuša, F&B Acrobatics, The call boys Trebnje, Retronom, GOR, Qulenium in Perpetuum Jazzile. Vse skupaj bodo – dobesedno – začinili kuharski mojstri Janez Bratovž, Luka Jezeršek in Ilija Pejić. Osrednja gosta bosta slovenski premier Miro Cerar in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Lampretova je z dozdajšnjimi odzivi zelo zadovoljna: »Vsak dan občutimo to neverjetno zgodbo, ki je tudi neverjetna osebna izkušnja za tiste, ki smo tukaj. Res smo ponosni, da nas druge države vidijo kot najmanj enakovredno ali pa nas dajejo celo v ospredje. Imenujejo nas najglasnejši paviljon v pozitivnem smislu, ker imamo toliko dogajanja.«

Sicer je slovenski paviljon na eminentni lokaciji sredi razstavišča, za nameček pa še v bližini države gostiteljice. »S svojim videzom in uporabo naravnih materialov si je izboril posebno mesto med obiskovalci, ki jih zanimata arhitektura in oblikovanje. Prav zato so ga organizatorji – poleg japonskega paviljona – uporabili na oglasih, ki obiskovalce vabijo na Expo. Za dobro odločitev so se pokazale regijske predstavitve, saj je tako paviljon zaživel kot eden najbolj dinamičnih, z neprestanim dogajanjem, usmerjenim na glavno promenado,« je povedal Skrt.