Najprej status, potem denar

Vrhovno sodišče lahko odloči, da primera nacionalne RTV sploh ne sprejme v revizijo. Kaj potem?

Objavljeno
09. junij 2016 17.44
jer*Seja Programskega sveta RTV SLO
Sonja Merljak
Sonja Merljak

Kako se bo razrešil zaplet z imenovanjem generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija? Tega ta trenutek nihče ne ve. Jasno je le, da bo treba poiskati rešitev, pa tudi, da bi bilo za nacionalno RTV dobro, če bi se čimprej.

Možni so trije scenariji: po prvem svetniki ponovijo razpis, po drugem pozovejo Natašo Pirc Musar, naj zasede mesto generalne direktorice, in po tretjem počakajo na izsledke revizije postopka.

Svetniki so izbrali tretjo možnost.

A revizija je izredni pravni ukrep in vrhovno sodišče se lahko odloči, da zadeve preprosto ne bo sprejelo v obravnavo. Ali bodo to storili ali ne, še ni znano, ker vloge še niso prejeli.

Znano pa je, da bo – če bodo vlogo zavrnili – stanje še naprej takšno, kot je bilo maja, ko je višje delovno in socialno sodišče v pravnomočni sodbi zapisalo, da Marko Filli ni generalni direktor RTV Slovenija, da pa to ni niti Nataša Pirc Musar. Tako vsaj sodbo razumejo na RTV.

Nataša Pirc Musar jo razume drugače. »Programski svet se ne more pretvarjati, da ne obstajam, sodba sodišča je bila sprejeta na podlagi mojih tožb. Želim, da priznajo, da sem generalna direktorica, in nato predlagam svojo razrešitev v skladu s statutom RTV.«

V ponedeljek se je sicer razvedelo, da naj bi pri priznanju vztrajala, ker naj bi od RTV zahtevala odškodnino v višini 200.000 evrov oziroma okoli 48 plač. To je zanikala.

»Ne drži, nikoli nisem nič govorila o zneskih. Odškodnina je v drugem planu, najprej želim razčistiti svoj status in izvedeti, kdo ima na RTV sploh mandat, da se pogovarja z mano. Če sodbe ne bodo priznali, bom kot stranka s pravnim interesom izpodbijala vse sklepe programskega sveta, ki so povezani z imenovanjem generalnega direktorja RTV SLO,« pravi Nataša Pirc Musar.

Novi predsednik programskega sveta Miran Zupanič, ki je bil v ponedeljek na to mesto izvoljen s tako rekoč plebiscitarno večino 25 glasov v 29-članskem programskem svetu, je v pogovoru za jutrišnjo Sobotno prilogo, dejal: »Kot jaz razumem stvari, so te bolj čiste, kot se zdaj prikazuje.Sodišče je jasno povedalo, da Marko Filli ni več generalni direktor RTV, in Nataša Pirc Musar prav tako ne. Vsak bo po svoje uveljavljal svoje interese na pristojnih sodiščih, kar je popolnoma normalno, če tako mislita, ampak osebno mislim, da je situacija bolj čista in da ni treba nenehno pogrevati tega, kar se je zgodilo, razen kot opozorilo, da se kaj takega ne ponovi v prihodnje.«

Če vrhovno sodišče vloge RTV Slovenija ne bo sprejelo v obravnavo, bodo svetniki najverjetneje ponovili razpis, zadeva pa bo znova pristala na sodišču.