Največja možnost neviht z nalivi v južnem delu države

V južni polovici države bodo danes intenzivne padavine, do večera lahko pade do okoli 50 litrov dežja na kvadratni meter. V Italiji zaradi neurij tri smrtne žrtve.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec/Delo

Prehod iz vročega tedna v hladnejše dneve je bil buren: že v soboto so se ponekod po državi razbesnela neurja. Včeraj so po Sloveniji zabeležili 33 dogodkov, posredovalo pa je 20 gasilskih enot, je sporočila Uprava RS za zaščito in reševanje. Gasilci in komunalne službe so posredovali v občinah Grosuplje, Koper, Piran, Izola, Ankaran, Ptuj, Tolmin, Brežice, Gornja Radgona, Lenart, Krško, Cerkno, Ljubljana in Rače – Fram. Gasilci so predvsem črpali meteorno vodo, zaščitili objekte z protipoplavnimi vrečami, odstranjevali podrta drevesa, nudili pomoč občanom zaradi prekinitve z električno energijo, trikrat pa so posredovali zaradi udara strel.

O hudih neurij poročajo tudi iz avstrijske Štajerske in Tirolske, ker so zabeležili poplave in zemeljske plazove. Na avstrijskem Štajerskem je odkrivalo strehe, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Gasilci so morali na avstrijskem Štajerskem posredovati več kot stokrat. Na strehah številnih hiš je nastala velika gmotna škoda, hkrati jih morajo čim prej popraviti, saj so za danes napovedane nove nevihte. S Tirolske poročajo tudi o številnih porušenih drevesih. Neurja po doslej znanih podatkih poleg gmotne škode niso zahtevala morebitnih poškodovanih.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo






Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno s pogostimi padavinami, vmes bodo tudi močnejši nalivi, napoveduje Arso.

Predvsem v južni polovici države bodo intenzivne padavine, do večera lahko pade do okoli 50 litrov dežja na kvadratni meter, krajevno lahko tudi več. Nevihte z nalivi in močnejšimi sunki vetra se lahko sredi dneva in popoldne pojavljajo na severovzhodu države. Padavine bodo popoldne in zvečer od zahoda oslabele.

Najvišje temperature bodo od 19 do 26 stopinj Celzija.

Jutri bo več sonca na zahodu, drugod bo spremenljivo oblačno. Predvsem popoldne bodo še plohe in nevihte.



Imate fotografije neurij? Pošljite nam jih!

Preberite še:

Komentarji: