Največji »davek« na zasvojenost bodo plačali mladi

Ob svetovnem dnevu boja proti odvisnosti novo opozorilo, da med mladimi nevarno narašča število zasvojencev z igrami na srečo, internetom in mobilnimi telefoni.
Fotografija: Pretirana uporaba sodobnih tehnologij škodljivo vpliva na vsakodnevno funkcioniranje, duševno zdravje in na ohranjanje pozornosti. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Pretirana uporaba sodobnih tehnologij škodljivo vpliva na vsakodnevno funkcioniranje, duševno zdravje in na ohranjanje pozornosti. FOTO: Shutterstock

Ljubljana – Pametni telefon vas zbuja, na njem že zjutraj preverite prve vesti, do poldneva pošljete že pet kratkih sporočil, nekaj tvitov in še več mejlov, med jutranjo kavo pogledate, kdo od »prijateljev« na facebooku vam je všečkal fotografijo, vaše malice ni brez videovsebin na youtubu, splet preverjate tudi med kosilom … Ste pomislili, da ste morda odvisni od nekemičnih drog?
 
V ambulanti za zdravljenje odvisnosti v Novi Gorici se trenutno zdravi skoraj petsto oseb: 202 sta odvisnika od kemičnih zasvojenosti – od alkohola, tobaka, zdravil in prepovedanih drog –, 277 pa je odvisnikov od iger na srečo, interneta in mobilnega telefona; polovica »nekemičnih zasvojencev« še ni polnoletnih.

Na kaj človek najprej pomisli ob izrazih zasvojenost in odvisnost? Ameriško združenje za medicino zasvojenosti je zasvojenost definiralo na novo: kot kronično motnjo v delovanju možganov, in ne samo kot vedenjsko težavo, ki je posledica pretiranega uživanja alkohola, mamil, predajanja igram na srečo ali spolnosti. Ob omenjanju odvisnosti večina sicer pomisli na zasvojenost s psihoaktivnimi substancami. A človeka zasvojijo tudi nekemične »substance«: igre na srečo, pornografija, hrana, odnosi, delo, potrošništvo, sodobne tehnologije. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) danes, ob svetovnem dnevu boja proti odvisnosti, opozarja na vse pogostejše ponavljanje »določenega vedenjski vzorca« pri posamezniku, ki postane tudi »središče razmišljanja in dogajanja v njegovem življenju«. Zaradi zasvojenosti človek trpi fizično in duševno, prizadeti so tudi bližnji.
Medtem ko se po podatkih NIJZ v Sloveniji rabi tobaka in alkohola med mladostniki nekoliko zmanjšujeta, narašča poraba prepovedane konoplje. Zdravljenje tovrstne odvisnosti se običajno začne z abstinenco. Slovenija premore devetnajst centrov za zdravljenje kemičnih odvisnosti.

Ob omenjanju odvisnosti večina sicer pomisli na zasvojenost s psihoaktivnimi substancami ... FOTO: PU Murska Sobota
Ob omenjanju odvisnosti večina sicer pomisli na zasvojenost s psihoaktivnimi substancami ... FOTO: PU Murska Sobota


Reči zbogom spletu


Strokovnjaki ugotavljajo, da je dosti težje doseči »abstinenco«, denimo, od – spleta. V teh primerih je treba spremeniti življenjski slog, meni vodja enote za bolezni odvisnosti in psihoterapijo na oddelku za psihiatrijo mariborskega kliničnega centra Tilen Zamuda.

Za zdravljenje nekemičnih oziroma vedenjskih odvisnosti imamo v Sloveniji eno samo ambulanto – v Novi Gorici, kjer se, kot že rečeno, ta hip zdravi skoraj petsto odvisnikov, v glavnem mladih. Doslej je njihov najmlajši pacient štel devet, najstarejši štiriinosemdeset let. Število nekemičnih zasvojencev je že preseglo število kemičnih odvisnikov. »Raziskave ugotavljajo, da ima lahko pretirana uporaba sodobnih tehnologij pomembne posledice za vsakodnevno funkcioniranje, duševno zdravje in povzroča težave z ohranjanjem pozornosti. Zato je zelo pomembno, da se otroci dovolj družijo tudi z vrstniki v živo, da so dovolj fizično aktivni in da dovolj spijo,« poziva Helena Jeriček Klanšček z NIJZ.

Že raziskava dr. Mirne Macur oziroma NIJZ o zasvojenosti, povezani z digitalnimi tehnologijami med mladimi v Sloveniji izpred treh let, je pokazala, da ima tri odstotke odraslih Slovencev resen problem s pretirano uporabo spleta. Ker je ne morejo nadzirati, prihajajo v pogoste konflikte z okolico. Med najbolj problematične uporabnike spleta spadajo mlajši – petina je starih od petnajst do devetnajst let, več je moških kot žensk, prednjačijo pa samski moški – med njimi dijaki in študentje ter nezmožni za delo.

​Psihiatrično združenje ZDA je v nabor duševnih motenj že pred več kot petimi leti kot pogojno motnjo vključilo tudi igranje računalniških iger.
 

Komentarji: