Namesto 365 bo mestni stolp visok 47 metrov

Popovič bi zgradil dvigalo do Matozove parcele, ampak ne zanj, temveč zato, da bi povezal višji del mesta z obmorskim.

Objavljeno
10. maj 2016 23.53
Bodo v Kopru res uspeli narediti novo dvigalo na Markovec?
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Koper – Vse kaže, da bi koprski župan Boris Popovič vendarle lahko prišel do svojega razglednega stolpa. Z majhnimi popravki: postavili bi ga ob Markov hrib (in ne sredi poslovne cone), namesto 365 metrov bi bil visok le 47 metrov, namesto hotelov in tisoč poslovnih lokalov bi imel le dve dvigali in bi lajšal povezavo med visokim Markovcem in primestnim sprehajališčem do morja.


V mestnem svetu bodo še letos sprejeli zazidalni načrt. Gradbeno dovoljenje za povezovalni mestni stolp potrebuje Popovič zato, ker namerava s projektom kandidirati za evropska sredstva. In dvigalo začeti graditi najpozneje do naslednjih volitev. A tu se zgodba nekoliko, a ne usodno, zaplete: dvigalo mora postaviti tako, da povezovalni mostiček vodi do parka pred Osnovno šolo Antona Ukmarja. Nekateri trdijo, da bi mostiček moral postaviti na zemljišče, ki ga je pred dobrim letom spretno kupil (občini v bistvu izmaknil pred nosom) nekoč njegov najboljši prijatelj in odvetnik Franci Matoz. Dobro obveščeni viri zatrjujejo, da projekt niti približno ni narejen zato, da bi bil v korist novemu lastniku hektarja težko dostopnega zemljišča. Res pa je, da bi bil vsak lastnik koščka hriba zelo vesel takega dvigala, saj bi bistveno zvišal vrednost zemljišča.

Nova mestna zanimivost

Po naših informacijah se je občinsko vodstvo lotilo zamisli o dvigalu predvsem zato, ker je to vsaj deset let star projekt, s katerim so koprski urbanisti hoteli približati višji del novega Kopra, na Markovcu, delu mesta ob morju. »Projekt vertikalne povezave ponuja pomemben korak k revitalizaciji tega dela mesta (zapuščenega parka ob šoli), hkrati postavlja novo mestno atrakcijo, ki bo privlačna ne samo za meščane, ampak tudi za obiskovalce in turiste.

Še pomembnejša je povezovalna funkcija dvigala. V Kopru si prizadevajo zmanjšati število motornih vozil in spodbuditi do zdravja prijazno hojo, kolesarjenje, rolanje. Dvigalo bi olajšalo dostop tistim, ki težje premagujejo strmine in olajšalo dnevno migracijo prebivalstva. Markov hrib in Semedela bi bila bliže mestu, morju in rekreacijskim površinam v ravninskem delu med novejšim Koprom in starim mestnim jedrom,« je pojasnil arhitekt Matej Mljač, ki je v studiu D-R-A-F-T Arhitekti izdelal osnove za občinski podrobni prostorski načrt (OPPN), ki ga bodo razgrnili jutri v avli mestne hiše.

Stolp in pasarela za tri milijone evrov

Stolp železobetonske konstrukcije bi bil visok 47 metrov, v njem bi bili dve razgledni dvigali, na vrhu pa bi bila 100 kvadratnih metrov velika razgledna ploščad, kjer bi lahko bila manjša kavarna in sanitarije. Od tu bi bil stolp povezan z 80 metrov dolgim in šest metrov širokim mostom do spominskega parka ob OŠ Antona Ukmarja.

Tak stolp (in ureditev pasarele čez obalno cesto) bi po približnih arhitektovih ocenah stal kake tri milijone evrov. Postavili bi ga ob gramoznem parkirišču okoli 80 metrov za vhodom v predor Markovec. Seveda bi projekt lahko nadgrajevali s povezavami proti višjim delom Markovca in celo proti staremu mestnemu jedru. Ena od zamisli predvideva celo povezavo s kabinsko žičnico. V tem delu mesta bi predvideli še en prehod za pešce nad cestami proti morju, ob morju bi bil športno-rekreacijski park, v morju bi zgradili valobran in mestno plažo na zunanjem delu valobrana. Med Žusterno in mestom pa omogočili tudi pogosto povezavo z mini trajektom. V proračunu za letos je predvidenih 20.000 in za prihodnje leto še 30.000 evrov. To pomeni, da bi stolp gradili leta 2018.