Namesto prazničnih zastojev – prazne avtoceste

Zaradi epidemije ostajajo turisti doma, zdomci pa se kljub praznikom in počitnicah ne vračajo v domovino.
Fotografija: Hrvaška je v zadnjih dneh organizirala povratek svojih državljanov z avstrijske Tirolske v konvoju avtobusov. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Hrvaška je v zadnjih dneh organizirala povratek svojih državljanov z avstrijske Tirolske v konvoju avtobusov. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Med spomladanskimi katoliškimi prazniki je bil v prejšnjih letih notranji in predvsem tranzitni promet turistov in zdomcev vedno zelo gost in počasen, letos pa bo vsaj okoli velike noči vse drugače, saj so celo notranje evropske meje, marsikje pa tako kot v Sloveniji tudi lokalne meje, za potniški promet bolj ali manj zaprte. Tovorni tranzitni promet, ki je zdaj dovoljen tudi ob nedeljah in praznikih, vključno z velikim petkom, pa tudi poteka bolj ali manj v konvojih.

Turisti ostajajo doma, tudi nemški, kjer imajo v številnih zveznih deželah, na primer na Bavarskem in v sosednjem Baden-Würtenbergu, po veliki noči velikonočne oziroma spomladanske štirinajstdnevne šolske počitnice (letos med 14. in 27. aprilom). Tem potem sledijo počitnice ob vnebohodu (letos 21. maj), binkoštih (letos 31. maj) in Sv. rešnjem telesu (letos 11. junij). V Berlinu bodo letos te počitnice na primer med 31. majem in 11. junijem, na Bavarskem in v Baden-Würtenbergu pa med 11. in 21. junijem. Med šolskimi počitnicami se zato domov vračajo tudi številni zdomci. Zdaj so države na Zahodnem Balkanu sicer odsvetovale in z obveznimi štirinajst- ali celo osemindvajsetdnevnimi karantenami tudi otežile prihajanje domov in vračanje.

Prazničnih kolon ob letošnjih velikonočnih praznikih ne bo. FOTO: Ljubo Vukelič/Delo
Prazničnih kolon ob letošnjih velikonočnih praznikih ne bo. FOTO: Ljubo Vukelič/Delo


Sosednja Hrvaška tako prosi svoje državljane, da se do nadaljnjega odpovedo vsem nenujnim potovanjem v domovino, v njihovem zunanjem ministrstvu pa opozarjajo, da bodo morali vsi, ki bodo prišli iz tujine, v 14-dnevno karanteno ali samoizolacijo. In da bodo ob povratku morali skozi enak postopek tudi v državah, kamor se bodo vrnili. Hrvaška je v zadnjih dneh v sodelovanju tako z Avstrijo kot s Slovenijo organizirala povratek svojih državljanov v konvojih avtobusov in osebnih vozil – s Tirolske je tako prišlo v šestih avtobusih in štirih osebnih vozilih 111 hrvaških in dva slovenska državljana, ki so ju potem odpeljali v Slovenijo.



Vsi zdomci oziroma osebe, ki se vračajo v Slovenijo, bodo morali, razen zelo redkih izjem z upravičenimi in dokumentiranimi razlogi, po prihodu v domovino v obvezno 14-dnevno karanteno, in to ne glede na to, za koliko časa se vračajo. Nespoštovanje karantene je kaznivo, pojasnjuje Drago Menegalija, predstavnik Policije za odnose z javnostjo. Tranzitnim potnikom sicer ni treba v izolacijo, morajo pa upoštevati vse omejitve posameznih tranzitnih in ciljnih držav. Slovenska policija bo na vstopu iz drugih držav preverjala potnike in osebe, ki ne bodo mogle zapustiti države, tudi vstopiti ne bodo smele. Ob vrnitvi iz neschengenskih držav bodo pri državljanih tretjih držav preverjali tudi nujnost potovanja, tiste, ki ne bodo izpolnjevali smernic evropske komisije, pa bodo na meji zavrnili.


Upad prometa na avtocestah


Na slovenskih avtocestah in hitrih cestah je promet sicer močno upadel predvsem v tednu po razglasitvi epidemije in nastopu nove vlade. V težkem tovornem prometu so bili tako dnevni padci med 13. in 19. marcem v primerjavi z istimi dnevi teden prej od 30- do 55-odstotni; izjema je gorenjska avtocesta, kjer so se padci v tovornem prometu pojavili kasneje, bili pa so tudi manjši. Prejšnji teden, med 31. marcem in 6. aprilom, pa tovorni promet skoraj ni več upadal, v skupnem prometu, kjer se je promet sicer zmanjševal postopno, so bili padci od 26- do 27-odstotni.



Skupni promet je sicer upadal bolj postopoma, med 28. februarjem in 6. aprilom je bil padec na ljubljanski južni obvoznici ter na štajerskem kraku med Slovensko Bistrico in Slovenskimi Konjicami 62-odstoten, na pomurskem kraku 63-odstoten, na primorskem kraku na Notranjskem med Uncem in Logatcem 64-odstoten, na gorenjskem kraku med Brnikom in Vodicami 66-odstoten in na dolenjskem kraku med Trebnjim in Novim mestom 70-odstoten. Padec težjega predvsem tranzitnega tovornega prometa je bil manjši, med 15 odstotki na Gorenjskem, 40 odstotki na Štajerskem, 43 odstotki na Notranjskem, 45 odstotki na Dolenjskem in na ljubljanski južni obvoznici ter 52 odstotki v Pomurju.


Tovorni promet tudi med prazniki


Prepoved nedeljskega in prazničnega tovornega prometa že nekaj časa ne velja, tako da so nedeljske statistike z rastjo tovornega prometa nekaj posebnega. Tako kot je zanimiva statistika zadnjega tedna med 31. marcem in 6. aprilom. Konec tedna, v soboto in nedeljo, 4. in 5. aprila, je bil skupni promet manjši v primerjavi s koncem tedna pred tem (28. in 29. marec), ko je bil množični notranji promet, ki je bil tudi za več deset odstotkov večji kot konec tedna prej, razlog za prepoved gibanja med občinami. Na cvetno nedeljo je bil tako promet na gorenjskem kraku za 64 in na primorskem za 60 odstotkov manjši, na štajerskem za 51 odstotkov, na dolenjskem za 48 odstotkov, na južni ljubljanski obvoznici za 43 odstotkov in na pomurskem kraku za 28 odstotkov manjši.

Komentarji: