Namesto šotora spet dežniki

Na ploščadi osrednje mariborske tržnice podrli šotor, nujno bi morali urediti odvodnjavanje.

Objavljeno
07. april 2014 21.00
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor – Namesto šotora, ki so ga na osrednji mariborski tržnici postavili za premostitev zimskega časa, bodo prodajalce od zdaj spet ščitili stari dežniki. Podjetje Expo Biro, od katerega je Snaga najela šotor, ga je včeraj podrlo, branjevke pa si želijo nekdanjih stojnic s streho.

Skoraj 400 kvadratnih metrov velik šotor je na ploščadi, kjer je zelena tržnica, stal od 15. januarja, stroške montaže, demontaže in najema v skupni višini malo več kot 13.000 evrov pa je v celoti prevzela Snaga, ki upravlja tržnične površine. Na osrednjo mestno tržnico so že v preteklih dneh začeli postopoma vračati dežnike (skupaj jih je 48), pri čemer so po pojasnilih Snage na nekaterih zamenjali raztrgana platna in uničene tulce.

Branjevci bi radi »staro tržnico«

Dežniki so se sicer v preteklih letih izkazali za slabo zaščito pred padavinami in vetrom, iz Snage pa so sporočili, da v sodelovanju z občino, zavodom za varstvo kulturne dediščine in lastnikom stavbne pravice na tej nepremičnini Hypo Leasingom iščejo »ustrezno trajno rešitev kritine na osrednji mariborski tržnici«. A to traja že več let.

»Projekt strešenja osrednje tržnice je še zmeraj aktualen, vendar bi radi v proces vključili vse deležnike; tudi tiste, ki prodajajo na tržnici in najbolje vedo, kakšne pogoje si želijo,« pravijo na Snagi. Zato so se pred dnevi posvetovali z branjevci in ti »so izrazili predvsem željo po 'stari tržnici', ki je bila na Vodnikovem trgu do leta 2009 in je bila sestavljena iz kovinskih stojnic kot samostojnih enot, ki so imele vsaka svojo streho«.

Ob tem so jih prodajalci še opozorili, pravijo na Snagi, da streha ni tako pomembna, temveč je pomembnejše odvodnjavanje, saj voda s prodajnega platoja ne odteka tako, kot bi morala. »Zato je nujno treba rešiti to težavo, glede strehe pa imamo več možnih opcij, ki jih moramo predstaviti lastnici ploščadi Mestni občini Maribor.«

Na Snagi si tudi prizadevajo za poživitev utripa na glavni mestni tržnici, zato se bodo tam ob petkih in sobotah odvijali različni dogodki, kot so festival kulinarike, delavnice in animacije za otroke, degustacije itd. »Verjamemo, da bomo tako spodbudili ljudi, da nas bodo obiskovali v še večjem številu,« pravijo na mariborski Snagi.