Napoved obnove Kanina privablja nove naložbe

Po apartmajih je češka družba Wood-Forest Group kupila še mladinski hotel.

Objavljeno
17. avgust 2015 22.49
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin
Bovec – S prodajo občinskega Mladinskega hotela v Bovcu češki družbi Wood-Forest Group se odpleta še en vozel propadlih ali nasedlih naložb v večje turistične objekte. Čehi pravijo, da mislijo resno, medtem ko ruski lastniki obnavljajo Hotel Kanin.

Po obnovi nikoli vseljenega objekta se je občina s prodajo rešila bremena. Wood-Forest bo z občino v teh dneh podpisal kupoprodajno pogodbo in lokalni skupnosti odštel četrt milijona evrov. Cena za poslovni objekt je bila sicer 228.000 evrov, na razpisu pa sta prispeli dve ponudbi.

Po potresu leta 2004 ga je občina podrla, tri leta pozneje začela dela in ga na novo zgradila leta 2010. Odtlej je hotel čakal boljše čase, na občini pa pravijo, da bodo s kupnino dobili več, kot so vanj vložili. Češka družba ni novinec na Bovškem, saj je lani kupila apartmaje in ustanovila podružnico za opravljanje turistične dejavnosti. V prvi vrsti si prizadeva, da bi privabila še več čeških gostov. Osnovna dejavnost Wood-Foresta je predelava lesa za gradnjo.

Pozitivno vzdušje tudi na italijanski strani

Mladinski hotel je po prodaji Hotela Kanin Rusom in najemu Hotela Šola v Logu pod Mangartom tretji objekt, ki je dočakal novo lastnike ali upravitelje. Ruski lastniki ostajajo skrivnostni glede obnove Kanina, so se pa po naših informacijah projekta lotili resno. Šestdeset sob bodo po dve združili v večje, izboljšujejo tehnično infrastrukturo, lokacije kuhinj in tehničnih vhodov, uredili naj bi tudi seminarski del hiše. Nekaj opreme so že prodali.

Nejasna za zdaj ostaja prihodnost Alp Hotela, ki je še vedno v rokah družbe Heta oziroma skupine Hypo. »Kaže, da je najhujši del krize mimo, veliko problematičnih projektov se je rešilo, čutita se pozitivna energija in jasnejša vizija občine, hitro in učinkovito reševanje kaninskega projekta ob jasni podpori države in javnosti pa je najmočnejši znanilec spreminjanja klime v pravo smer. Seveda je tudi ekonomski argument, ki ključno povečuje upravičenost naložb v hotelsko infrastrukturo,« o razmerah pravi direktor Lokalne turistične organizacije Bovec Janko Humar.

Pozitivno poslovno vzdušje se je očitno preneslo tudi na italijansko stran Kanina. Poslovni direktor upravljavca furlanskih smučišč Promotur Alessandro Spaliviero je na nedavnem sestanku z bovškim županom Valterjem Mlekužem v Klužah razkril, da namerava družba, ko so se na slovenski strani začele stvari odvijati v pravo smer, tudi na italijanski postaviti tri nove naprave. Na pobočju Montaža bodo zgradili novo sedežnico, na samem izteku zdajšnjih prog še dva transportna trakova, eno progo pa bodo uredili tudi v sami dolini pod Nevejskim sedlom.