Napovedane stavke vse bliže, dogovor še ne

Javni sektor: Korak naprej pri zbližanju stališč med vlado in sindikalnimi skupinami, a strani še zelo narazen
Fotografija: Če sindikati in vlada ne bodo našli skupnega jezika, se obeta več protestnih shodov pred vladno palačo. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Če sindikati in vlada ne bodo našli skupnega jezika, se obeta več protestnih shodov pred vladno palačo. FOTO: Jože Suhadolnik

Ljubljana – Uslužbenci ljubljanske upravne enote nadaljujejo stavko, ki so jo začeli v ponedeljek, in bodo še naprej zaključevali delo ob koncu uradnih ur, ne glede na to, koliko čakajočih bo še pred okenci. Vse bolj pa se bližajo datumi stavk, ki so jih napovedali drugi sindikati, odločilnega preboja pa z vladno pogajalsko skupino še niso dosegli.

Na Tobačni bodo zaposleni stavkali tudi jutri, a tega stranke v času uradnih ur, ki so ob sredah do 19. ure, ne bodo občutile. Tisti, ki bodo še v čakalnicah, pa zadev, zaradi katerih bodo prišli, ne bodo mogli urediti. »Naša zahteva je samo ena – zagotovitev takšnih pogojev, da bomo zaposleni na upravni enoti Ljubljana normalno odhajali domov,« sporočajo sindikalisti, ki že več let opozarjajo, da zaradi navala strank uslužbenci ostajajo tudi po več ur dlje v službi, nadurno delo pa jim ni niti odrejeno niti priznano. Do 20 nadur na mesec jim priznajo kot navadne ure, presežek pa lahko porabijo le kot proste ure. Načelnik upravne enote Lovro Lončar je pojasnil, da so že sprejeli nekaj ukrepov, govorili so pa tudi o nekaterih sistemskih ukrepih, ki niso v pristojnosti upravne enote. Prepričan je, da bodo našli dogovor, ki bo sprejemljiv za vse.
 

Na občutljivi točki


Poleg stavke na ljubljanski upravni enoti poteka tudi stavka članov sindikata zaposlenih v pravosodju in policistov, ki stavkajo že od 1. oktobra. Vse bliže pa so datumi, ko so prekinitve dela napovedale tri skupine sindikatov, ki se o svojih zahtevah ločeno pogovarjajo z vladno pogajalsko skupino.

Za 4. decembra so stavkovne aktivnosti najavili pri koordinaciji 16 stavkovnih odborov javnega sektorja pod vodstvom Jakoba Počivavška. Dan kasneje, 5. decembra, naj bi bila stavka v zdravstvu in socialnem varstvu. Največji sindikat javnega sektorja Sviz pa se je odločil za dvodnevno stavko, in sicer 5. decembra zaposlenih v srednjem in višjem šolstvu ter dijaških domovih, 6. decembra pa v predšolski vzgoji, osnovnih in glasbenih šolah ter zavodih za otroke in mlade s posebnimi potrebami.

Vladna pogajalska skupina se je včeraj ponovno sestala s predstavniki Sviza, sindikatov zdravstvene nege in socialnega varstva ter Počivavškove koordinacije, danes se bo še s policisti.

»Pogajanja so na najbolj občutljivi točki,« je včeraj komentiral glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj, ki pa, tako kot noben drug od udeleženih, ni dajal vsebinskih pojasnil, saj, kot se je izrazil, ne želijo »s kakršnim koli konkretnim komentarjem ali informacijo ogroziti, kar je bilo narejeno«. Sviz vztraja, da se takoj odpravijo nesorazmerja med izobraževalci in zaposlenimi v državni upravi ter zdravniki na primerljivih delovnih mestih. »Mi pristajamo na splošne dvige, a to za nobeno ceno ne sme iti na račun neodpravljanja zaostankov, ki jih je pokazala vladna analiza,« je dejal Štrukelj. Pri zdravstveni in socialni negi je vlada nekoliko popustila pri dodatkih za nočno, praznično in nedeljsko delo, nekaj napredka naj bi bilo tudi s koordinacijo, a so po mnenju sindikatov še daleč narazen.

Vodja vladna pogajalske skupine Peter Pogačar pričakuje zbliževanje stališč, ob tem pa opozarja, da je vsako zahtevo treba pogledati skozi prizmo celotnega javnega sektorja in proračunskega okvirja.

Preberite še:

Komentarji: