Zakaj Šarec ni nikomur nič povedal? »Ker sem resen politik in nikomur ne razlagam«

Po odstopu Marjana Šarca se vrstijo politični odzivi.

Objavljeno
27. januar 2020 10.36
Posodobljeno
27. januar 2020 19.46
Marjan Šarec FOTO: Reuters
Suzana Kos, Neda Došenović
Suzana Kos, Neda Došenović
Dan se je začel pestro. Najprej je odstop ponudil minister za finance Andrej Bertoncelj, nato pa je pred novinarje stopil predsednik vlade Marjan Šarec in slutiti je bilo, da Bertoncelj ni edini, ki odstopa. Šarec je po dolgem uvodu vendarle sporočil, da se s takšno vlado ne da delati. Dodal je, da se je s predsednikom stranke SMC Zdravkom Počivalškom že pogovarjal o možnosti, da bi na predčasnih volitvah kandidirali skupaj. 

Počivalšek je v kratki izjavi za novinarje, zbrane v DZ, nato dejal, da so pripravljeni na vse opcije, da pa v tem trenutku ne vidijo potrebe, da bi zaradi Šarčevega odstopa morali imeti nove volitve. Po njegovem mnenju je bilo volitev preveč, imamo pa stabilno situacijo, ki bi jo lahko izkoristili za naprej. Dodal je, da je slutil, da se bo nekaj takega zgodilo, glede na vse to, kar se je v zadnjem času dogajalo. Glede ugibanj, ali se bo oblikovala desnosredinska vlada, je Počivalšek povedal: »Mi ne mislimo iti ne levo, ne desno, ne nazaj, ampak naprej.« Ali bi bil pripravljen postati mandatar? »Vse opcije so odprte.«

Izjava Zdravka Počivalška:
Predsednik SD Dejan Židan je komentiral, da so glede na razpad ekipe LMŠ Šarčevo potezo pričakovali. »Najlažje je oditi in pustiti pomembne projekte nedokončane,« je komentiral. Medtem ko je Počivalšek na vprašanje, kdaj so v SMC izvedeli za Šarčev odstop, komentiral le, da so bili obveščeni pravočasno, pa je bil Židan jasen: »Kakor običajno nismo bili obveščeni, bili smo obveščeni prek medijev.« 

Izjava Dejana Židana:


Tudi v Desusu in SAB niso bili vnaprej obveščeni o odstopu. Zmago Jelinčič (SNS) je komentiral, da te poteze ni nihče pričakoval. 

image
Marjan Šarec računa na sodelovanje z Zdravkom Počivalškom. FOTO: Leon Vidic/Delo
»Zdaj so na potezi drugi«
Marjan Šarec je nekaj ur po tem, ko je razkril, da odstopa z mesta predsednika vlade, znova stopil pred novinarje. Razložil je, da je že dlje časa razmišljal o tej potezi, za odstop pa se je odločil v petek. In zakaj o odstopu ni obvestil koalicijskih partnerjev? »Zato, ker sem resen politik in nikomur ne razlagam, ker potem bi že vso soboto bral, odgovarjal na špekulacije in tako naprej. In sem želel s tem tudi pokazati, da se v resni politiki sprejme neka odločitev in jo obelodaniš takrat, ko si jo dokončno sprejel. V nasprotju z umikom iz Erbila,« je povedal Šarec. 

»Sem vodil vlado, sem ugotovil, da s to vlado ne morem zadovoljiti ljudi, ne morem upravičiti visokih pričakovanj, in zdaj so na potezi drugi,« je dodal. 

In kako si predstavlja sodelovanje s SMC? Razložil je, da je predlagal podpis nekega sporazuma o sodelovanju, v prvi fazi pa to še ne pomeni, da se združijo v eno stranko. »Z gospodom Počivalškom je stranka dobila bolj operativnega predsednika, zato sva začela te pogovore. Ponudba je seveda resna,« je dejal Šarec in dodal, da je situacija zdaj drugačna, kot je bila na evropskih volitvah.


Izjava Marjana Šarca:
 

Šarec je v izjavi večkrat poudaril, da je o odločitvi razmišljal dlje časa in da lahko Slovenijo pelje naprej samo močna, večinska vlada. Poudaril je, da se mu zdi, da je čas za predčasne volitve.

Glede dopolnilnega zakona je Marjan Šarec povedal, da zakon o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja poslanski in ne vladni zakon, zato je pomembno, kaj podpirajo stranke. »Naša stranka to podpira ves čas in to sem jasno povedal.« Res je, da ta zakon preprečuje oziroma otežuje prejemanje denarja iz proračuna, bistveno bolj, kot če bi sprejeli interventni, tako da » ti viharji v kozarcu vode ne vplivajo na to in so normalni.« Poudaril je, da so v parlamentu brez podpore Levice in da je bilo nadaljnje sodelovanje zelo oteženo. Dodal je, da je vsaka rutinska zadeva v vladi terjala toliko naporov, da ni več videl možnosti za prihodnje sodelovanje.

 

Pripravljeni na predčasne volitve


Prvak največje opozicijske stranke Janez Janša je dejal, da odstop v SDS toplo pozdravljajo. Daleč najbolj verjetne so predčasne volitve, meni. »S tem je pred nami tudi neki čas, ko se bo politika ukvarjala sama s sabo in z volivci,« je dejal Janša in dodal, da v njihovi poslanski skupini predlagajo, da ta čas ni popolnoma izgubljen. Vabijo na pogovore, da bi v tem času do verjetnih volitev, ki bi bile tam nekje do druge polovice aprila, sprejeli nekaj nujno potrebnih zakonov, »ki jih Slovenija čaka že leta ali pa desetletja«. 

Izjava Janeza Janše:

 

 

Da prebivalci upravičeno pričakujejo, da se bo vlada ukvarjala z izzivi, ki so za državo ključni, je komentiral Luka Mesec (Levica). »Ta koalicija ni imela nobenega smisla, ukvarjala se je samo še z medsebojnim komolčenjem in kadrovskim kupčkanjem,« je komentiral. Dodal je, da je prav, da je premier Šarec s svojim odstopom ponudil priložnost predčasnim volitvam, na katerih se lahko oblikuje koalicija, ki bo ključne izzive prihodnosti, od pokojnin do razvojnega zelenega preboja, zmožna ne le napisati, ampak predvsem izvesti. 

Za predčasne volitve so tudi v NSi. Matej Tonin je komentiral, da je dejansko najbolje oditi na volitve, saj bi to vse skupaj postavilo na točko nič. 

image
INFOGRAFIKA: Delo


Kaj sledi?
Ko je marca 2018 odstopil takratni predsednik vlade Miro Cerar, se predsednik države Borut Pahor ni odločil za to, da bi predlagal novega kandidata za mandatarja. Cerar je odstopil le nekaj mesecev pred volitvami, zato se je Pahor takrat odločil, da je primerneje razpisati predčasne parlamentarne volitve.

Pravico do predlaganja mandatarja imajo tudi poslanske skupine oziroma najmanj deset poslancev. 

Morebitne predčasne volitve bi sicer lahko potekale aprila ali maja.