Naraščaj v Postojnski jami se veča

Prvi ličinki človeške ribice, ki se je v Postojnski jami izlegla v ponedeljek, se bosta pridružili še najmanj dve.

Objavljeno
03. junij 2016 16.15
A. S. H., STA
A. S. H., STA
Postojna − Prvi ličinki človeške ribice, ki se je v Postojnski jami izlegla v ponedeljek, se bosta pridružili še najmanj dve. Pri izleganju so namreč ujeli še eno ličinko, kot kaže, pa bo kmalu sledila tretja. »V jamskih 'jaslih' je danes res živahno,« so po besedah Slovenske tiskovne agencije sporočili iz Postojnske jame.

Medtem so novice o izleženih človeških ribicah zakrožile po svetu, mediji Postojnsko jamo zasipajo s prošnjami in čestitkami. Oglasili so se z BBC, Kuwait Timesa, celo na bencinskih črpalkah na Novi Zelandiji je prebiranje člankov o človeških ribicah iz Slovenije nekaj popolnoma normalnega, so veseli v Postojnski jami.

Obenem pa opozarjajo, da nad mladimi človeškimi ribicami še vedno visi velika negotovost. V naravi se po statističnem sklepanju iz 500 izleženih jajčec uspešno razvijeta le dva mladička.

V Postojnski jami priznavajo, da so predhodne izkušnje raziskovalcev dale skoraj ničelno verjetnost, da bi se v jamskem akvariju pred človeškimi očmi sploh kdaj do konca odvil razvoj jajčec do izleganja človeške ribice.

Jajčec, iz katerih se lahko izležejo mali jamski zmajčki, je še 20, vseh jajčec pa je bilo 64. Zdaj se začenja najtežje obdobje, saj bodo morali hraniti ličinko, ker ne živi v naravnem okolju, kjer bi to počela sama. Obenem ji bodo morali redno, dnevno, menjati vodo, da ne bi prišlo do okužbe. In če bo ličink več, bo morala biti vsaka v svojem akvariju.