Naše GorE RockA listi

Jubilejna GorA RockA je na Šentviško planoto v soboto privabila več kakor 4000 razposajencev.

Objavljeno
29. junij 2014 14.14
gora rocka
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin

»S konji,« je v šali pribil že v soboto popoldan dokaj hripavi prireditelj glasbenega festivala Jernej Kenda, ko smo ga povprašali, kako sploh pripeljejo vse potrebno na skoraj 700 metrov nadmorske višine. V vasi Prapetno Brdo, ki že dan po veselem rajanju na tradicionalni zadnji vikend v juniju ne šteje več kakor 130 duš, običajne stvari niso vedno samoumevne. Za gostoljubje in zabavo nekaj tisoč prišlekov so morali tako zagotoviti poseben generator elektrike, ki bi lahko sicer zagotavljal luč celotni Šentviški planoti.

Jubilejna deseta izvedba je bila rekordno obiskana, saj so prireditelji v treh dneh našteli približno 10.000 gostov, od tega kar 4500 na sobotni večer. Tokrat so bili zagotovilo za sproščanje odvečne energije med drugimi Dubioza kolektiv, Elvis Jackson, Tabu in Big Foot Mama. »Skrbi so vedno velike, toda sladke obenem. Prireditveni prostor postaja premajhen, zato razmišljamo, da bi ga preselili na novo lokacijo v bližnji okolici,« je povedal Matjaž Kosmač.

Le redko kje pa ima glasbeno divjanje z vsem razvratom, ki pač sodi zraven, pravzaprav tako plemenit namen kot prav na Gori rocka. Ves izkupiček prireditve namreč organizatorji namenijo dobrodelnosti. V preteklosti so denimo že gradili igrišča, kupovali defibrilatorje in prispevali za nakup gasilskih vozil, letos pa bodo denar namenili lokalni skupnosti in projektu botrstva. Želijo si, da bi imela vsota, ko bodo potegnili črto pod festivalom, štiri ničle.

Uspeh glasbenega dogodka, kjer se čuti posebna pozitivna energija, ki se dotakne vsakogar, ki mu uspe prinesti svojo zadnjico po zaviti cesti iz doline Idrijce na planoto, v resnici zagotavlja bataljon 250 prostovoljcev domačinov in Planotarjev po duši. »Velikokrat se pritožujemo čez našo mladino, toda le poglejte, kaj so tukaj ustvarili,« je bila ponosna starejša domačinka Doroteja: »Zelo je lepo, da pride toliko ljudi. No, če bi se to dogajalo enkrat na mesec, bi bilo pa verjetno malce moteče.«

GorA Rocka je sicer uvodnik v festivalsko dogajanje na Tolminskem. Že ob prihajajočem koncu tedna bo na sporedu Soča Outdoor Festival, nakar pa glasbeno grmenje ob sotočju Tolminke in Soče ne bo pojenjalo do sredine avgusta. Program je od letos bogatejši še za Tmin Rock, ki bo preizkušal teren pred razprodanim Metaldays, sledili pa bodo še Sajeta, Punk Rock Holiday in Overjam International Reggae Festival.