Naši vojaki na poti v Latvijo in Irak

Baltik bo postal ena večjih »misij« – gibanje TRS s protestom proti prilivanju olja na ogenj na meji z Rusijo.

Objavljeno
01. september 2016 21.11
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana – Na vojaško vajo na Baltik, ki bo trajala skoraj do konca leta, danes potuje vod slovenskih vojakov, šest pa jih pripravlja kovčke za polet v iraški Erbil. V vladi se odločajo še o večji skupini vojakov, ki bo za dalj časa odpotovala na »vročo« mejo z Rusijo.

Namen je okrepiti celovito odvračalno in obrambno držo Nata – to ni grožnja ali izraz agresivnosti proti komurkoli, so z ministrstva za obrambo opozorili na pomen dogovora na vrhu Nata v Varšavi, po katerem bodo države članice za dalj časa namestile svoje enote na Poljskem in v baltskih državah, da bi omejili kakršnekoli ambicije Rusije na tem območju. Koliko vojakov bo po tem dogovoru iz Slovenije odšlo v Latvijo v večnacionalni bataljon, ki ga bodo vodili Kanadčani, bo znano prihodnji mesec, ko se bodo srečali obrambni ministri Nata.

»Okrepljena navzočnost« na Baltiku

Po neuradnih informacijah je mogoče, da bo na mejo z Rusijo odpotovalo nekaj deset, v skrajnem primeru pa celo precej več kot sto slovenskih vojakov. V obeh primerih bo to po številu vojakov postala ena največjih misij naše vojske. Več slovenskih vojakov bo, kot prikazujemo tudi grafično, le na misiji na Kosovu.

Infografika: Delo

Pogovori s predstavniki Kanade, Italije in drugih vojska, kako, s koliko vojaki in kdaj se bo naša država vključila v operacijo »Okrepljena navzočnost«, še potekajo. Se pa danes na Baltiku že začenja večnacionalno usposabljanje vojakov iz različnih držav Nata, na katero je odpotoval vod 30 slovenskih vojakov. Vod, ki bo integriran v ameriško četo, ta pa bo del estonskega bataljona, bo do konca decembra sodeloval v urjenju v Estoniji in Latviji. Urjenje naših vojakov z vojskami drugih držav članic Nata je običajno, a tokratno v Baltiku sodi najverjetneje tudi med ukrepe za povečanje občutka varnosti v članicah Nata, ki mejijo na Rusijo. Da bodo vojaki odpotovali danes, je vlada odločila že februarja, na Baltiku pa bodo taktične vaje z bojnim streljanjem, vaje bojnih postopkov ob zmanjšani vidljivosti ter preizkus postopkov dolgotrajne oskrbe sil.

TRS protestira

»Smo proti temu, da država v kakršnem koli smislu sodeluje v vajah in akcijah ob meji z Rusijo,« so odločeni v TRS. Foto: Peter Jančič

Gibanje TRS je zaradi odhoda naših vojakov v tujino včeraj pripravilo protest pred ministrstvom za obrambo. Žiga Pavšič iz gibanja je pojasnil, da protestirajo proti sklepom vrha Nata v Varšavi o napotitvi vojakov iz različnih držav Nata na Baltik. »To je prilivanje olja na ogenj ... Neko sporočilo Rusiji. Smo proti temu, da država kakorkoli sodeluje v vajah in akcijah ob meji z Rusijo,« je povedal in opozoril, da tudi celotna koalicija strank Združena levica nasprotuje sodelovanju države v Natu. Predsednica TRS Violeta Tomić pa je slovenski oblasti očitala dvoličnost, ker je hkrati gostila predsednika Rusije Vladimirja Putina in poslala vojake na rusko mejo.

Šest vojakov na pomoč Kurdom

Na pot v Erbil v Iraku, kamor bodo odpotovali še ta mesec, se pripravlja še šest vojakov iz enote za specialno bojevanje v Kočevju. V Irak bodo najprej verjetno odpotovali štirje, pozneje še dva, še en častnik pa bo v poveljstvu v ZDA. Za odhod, ki je načrtovan še ta mesec, država ureja še zadnje formalnosti. Šest vojakov v Iraku bo v okviru nemške enote kurdskim vojakom, ki se zadnja leta uspešno spopadajo s skrajnimi islamisti, svetovalo o pehotni oborožitvi in taktiki, osnovah medicinske pomoči, inženirstva in zvez, so pojasnili na obrambnem ministrstvu.