Nasprotniki izenačitve porok, združeni v koaliciji

Koalicija Za otroke gre organizira shod pred parlamentom proti drugačnim porokam. Pripravljajo se na referendum.

 

Objavljeno
25. februar 2015 18.50
reu USA-CALIFORNIA/GAYMARRIAGE Zarrillo and husband Katami wait behind a curtain at a ceremony to celebrate their wedding at Beverly Hilton Hotel in Beverly Hills
Barbara Hočevar, notranja politika
Barbara Hočevar, notranja politika

Ljubljana – Koalicija Za otroke gre bo v torek, ko bo na parlamentarni seji obravnava novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, organizirala shod pred državnim zborom. Z njim želijo poslance pozvati, naj predlog, ki bi sklenitev zakonske zveze omogočil tudi istospolnim parom, zavrnejo.

Koalicija Za otroke gre, ki jo vodita Metka Zevnik iz Združenja starih staršev Slovenije in Aleš Primc iz Civilne iniciative za družino in pravice otrok, bo vse zagovornike pravic otrok in staršev, kot so zapisali, povabila, naj se zberejo ob 16.30 pred parlamentom, da bi poslanci zavrnili »radikalni predlog Združene levice in uvedbo redefinicije zakonske zveze, ki bo odprla vrata posvojitvam otrok v homoseksualne skupnosti ter diskriminaciji vseh, ki se ne strinjajo s sporno teorijo spola«.

Shod pod geslom Dan ljubezni

»Storili bomo vse, da zakona ne bi sprejeli oziroma če ga bodo sprejeli, da se potem ne bi uveljavil,« je dejal Tomaž Merše iz Družinske pobude. Po njegovih besedah »obstaja manjša verjetnost, da bo poslance srečala pamet in zakona ne bodo podprli, sicer najbrž ne bo druge poti, kot je pobuda za referendum«. »Če politika ne bo poslušala ničesar, mora ljudstvo povedati, kaj si misli,« meni Merše.

Kljub bolj zapletenim pogojem za razpis referenduma so pri koaliciji Za otroke gre, ki povezuje različna gibanja, društva in posameznike, prepričani, da bodo uspešni tako z zbiranjem podpisov za razpis referenduma kot z izidom. Po njihovem mnenju tako radikalnega zakona, kot naj bi bil pri nas, ki bi reguliral tudi neformalizirane istospolne skupnosti, ne poznajo nikjer.

Koalicijo Za otroke gre so ustanovili prejšnji teden na posvetu Komisije za pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci o spremembi zakona, ki je za njih nesprejemljiv.

Delovanje koalicije, ki se bo, po lastnih navedbah, borila za pravice otrok, je podprl tudi ljubljanski nadškof Stanislav Zore: »Žalosten sem, ker se je treba za to sploh boriti. To je katastrofa duha. Katastrofa tiste osnovne človeške drže in zaradi tega sem žalosten. Ker pa vem, da je to manjšina, močna, glasna, ampak še vedno manjšina, sem po drugi strani vesel, ker vem, da je zelo veliko ljudi, ki ohranjajo temeljne vrednote, zaradi katerih človek ostaja človek in kot takšen nedotakljiv, otrok ostaja dar in ne pravica nekoga. In tega sem vesel.« Od 23. februarja do 3. marca bo v Cerkvi molitvena devetdnevnica za ohranitev vrednote družine.

Val ogorčenja po družbenih omrežjih pa je v preteklih dneh povzročil zapis članice NSi Irene Vadnjal na strankarski spletni strani. V njem med drugim piše, da je feministično gibanje poniknilo, ker se je veliko ustanoviteljic poročilo; da želi homoseksualni lobi uničiti zakonsko zvezo; da si homoseksualni aktivisti prizadevajo, da bi uzakonili svoje nemoralno početje ... Pri NSi so poudarili, da gre za osebna stališča avtorice in ne stranke, ki sicer prav tako nasprotuje spremembi zakona.