Ne bodo se več utapljali v knjigah

Knjižnica v Zagorju: izlaška enota se seli danes, osrednjo širitev čaka še letos.

Objavljeno
04. maj 2016 21.41
Polona Malovrh
Polona Malovrh
Izlaška enota zagorske knjižnice Mileta Klopčiča se po dvajsetih letih iz mansarde krajevne skupnosti danes seli v prenovljene prostore Kmetijske zadruge Izlake. Širitev pa lahko že letos pričakuje tudi osrednja zagorska knjižnica. Občina je namreč rezervirala 150.000 evrov za nakup sosednjih prostorov zdravstvene zavarovalnice.

Prostorska stiska v osrednji zagorski knjižnici je nepopisna, povprečje pa strašljivo: če bi 60.000 enot knjižničnega gradiva razprostrli na vseh 400 kvadratnih metrov, bi se na vsakem gnetlo 150 enot. »Najbolj kritično je na oddelku za odrasle,« pravi direktorica Irena Medvešek. »Okna so zatrpana s knjigami, te so zložene v dveh nadstropjih, regale imamo povsod, tudi po hodnikih.«

Stiske se zavedajo tudi na občini. Župan Zagorja Matjaž Švagan pravi, da so idejne zasnove za novo knjižnično krilo izdelane, v proračunu je zagotovljen denar za nakup dodatnih površin, pogovori z lastnikom teh pa so bili uspešni. Stari in novi del knjižnice bo povezoval steklen hodnik, knjižnica bo pridobila novih 400 kvadratnih metrov, uradnikom zdravstvene zavarovalnice pa bo občina zagotovila nadomestne pisarne v občinski hiši, kjer je bila nekoč davčna uprava.

Švagan na očitke, da so zamudili razpise za evropska sredstva, tako kot je bil to primer s hrastniško knjižnico, odgovarja, da so imeli takrat druge prioritete in da zato zdaj zalogaj za občinski proračun res ni majhen, a kljub temu napoveduje selitev v nove prostore še letos.

Na Izlakah 7500 enot

Občina je namenila tudi okrog dvajset tisočakov za selitev in nakup dodatne opreme za izlaško enoto. Direktorica Medveškova pravi, da bo zagotovila tudi sredstva za mesečno najemnino, ki jo bo odslej treba kriti Kmetijski zadrugi Izlake v višini okrog pet evrov za kvadratni meter. Zadruga je sicer sama financirala prenovo 150 kvadratnih metrov velikih prostorov, v katerih od danes deluje izlaška knjižnica. V njej je dobra desetina vsega gradiva zagorske knjižnice - približno 7500 enot.

Enota bo tako kot doslej in enako kot enota v Kisovcu odprta ob torkih in četrtkih, izposoja za brezposelne in mladino do 18. leta pa je brezplačna; članarina sicer znaša 13 evrov. V knjižnico, čitalnico in otroški kotiček bodo po urejeni klančini lahko dostopali tudi invalidi in matere z vozički.