Ne le tekmovalnost, tudi sodelovanje in pomoč drugim

Letos izbrali tri mlade novomeške talente
Fotografija: Krkina maskota z Matevžem Šuštaršičem, Jako Pavlinom in Jernejem Slakom. Foto Simona Fajfar
Odpri galerijo
Krkina maskota z Matevžem Šuštaršičem, Jako Pavlinom in Jernejem Slakom. Foto Simona Fajfar

Novo mesto – Odbojkar Jaka Pavlin, rogist Jernej Slak in atlet Matevž Šuštaršič so letošnji Krkini mladi talenti 2018. Nadarjeni mladi Novomeščani ne izstopajo le po športnih ali glasbenih dosežkih, ampak so zaradi pozitivnih vrednot in osebnostnih potez vzor sovrstnikom.

V prostorih Krke se je na letošnjem 13. srečanju sponzorirancev zbralo okoli 200 predstavnikov klubov in društev, med katerimi je bilo 110 mladih športnikov in kulturnih ustvarjalcev. Med njimi so klubi in društva izbrali 17 posameznikov, ki so jih predlagali za izbor mladega talenta 2018. Izbor, ki je potekal tretjič po vrsti, pa ni namenjen le najbolj talentiranim športnikom ali kulturnim ustvarjalcem, ki  so stari do 18 let in imajo odlike kot so odločnost, delavnost, vztrajnost in pogum.

Poleg teh bistvenih lastnosti, ki so pomembne za doseganje rezultatov, komisija upošteva tudi dejanske rezultate na klubskih, državnih, evropskih in svetovnih tekmovanjih. Tretji kriterij za Krkine mlade talente pa so tudi pozitivne vrednote in osebnostne poteze, spodbujanje k sodelovanju, pošteni igri, zdravi tekmovalnosti, spoštovanju in strpnosti.

Komisija letos ni imela lahkega dela, tako da naslova niso podelili le predstavniku individualnega športa, atletu Matevžu Šuštaršiču in glasbeniku Jerneju Slaku, ampak tudi odbojkarju Jaki Pavlinu. Jaka je reprezentant Slovenije v kadetskih vrstah in je nastopal tudi na 1. krogu kvalifikacij za Evropsko prvenstvo, poleg tega pa je opravil tudi izpit za odbojkarskega sodnika: »S podelitvijo naslova sem zadovoljen, ker je bil s tem moj trud opažen«.

Iz Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto pa prihaja Jernej Slak, ki ima med drugim kar osem nagrad z mednarodnega tekmovanja Laureat in absolutno prvo nagrado. Razmišlja, da bi se z glasbo ukvarjal poklicno. »Za vse pa je podelitev naziva spodbuda za nadaljnje delo,« je razmišljanje mladih talentov povzel Matevž Šuštaršič, ki je v minulem letu nastopil na Evropskem prvenstvu v atletiki za mlajše mladince v teku na 200 metrov, kjer se je uvrstil v polfinale.

Podjetje Krka, ki je eno od vodilnih generičnih farmacevtskih podjetij v svetu in ima več kot 12.000 zaposlenih, v Novem mestu s sponzorskimi sredstvi podpira udejstvovanje preko 7000 ljudem, ki so vključeni v različne klube in društva. »Krka je vsem klubom v Novem mestu generalni sponzor in si delovanja brez nje ne znamo predstavljati,« pravi Miro Župevec, direktor Košarkarskega kluba Novo mesto.

Podjetje jim daje tudi usmeritve, kako naj usmerjajo mlade, pravi Župevc, tako da se zavzemajo za vrednote, ki so bile izpostavljene na podelitvi priznanja Mladi talent 2018. To pa ne pomeni, da so pomembne le tiste vrednote, ki prinašajo rezultate, kot so zdrav duh v zdrave telesu in tekmovalnost, ampak tudi pozitivne vrednote kot je pomoč kolegom…
»Enako pomembno kot ukvarjanje s športom je tudi delo v šoli in naši mladi košarkarji vedo, da šola zaradi obšolskih dejavnosti ne sme trpeti,« pravi Miro Župevc. Zato med spremljanjem mladih novomeških košarkarjev – podobno pa velja tudi za druge klube – ugotavljajo, a se ti šolajo znotraj rednega šolskega sistema in srednješolsko izobraževanje tudi uspešno končajo.
 

Komentarji: