Ste prestavili urine kazalce?

Za nami je eno uro krajša noč.

Objavljeno
25. marec 2017 20.26
bakal+Jutro nad Prlekijo
A. M.
A. M.

Zimski čas je ponoči prešel v poletnega, ko sta se ob drugi uri zjutraj urina kazalca zavrtela za eno uro naprej. To pomeni, da je imela noč na nedeljo, kot vsaka zadnja nedelja v marcu, uro manj. Slovenija poletni čas uporablja od leta 1983. Prehod na poletni čas danes izvaja večina držav, vendar ne povsem usklajeno. V Evropi na poletni čas prehajajo vse države razen Islandije.

Za koordinacijo enotnega svetovnega časa UTC skrbi Mednarodni urad za uteži in mere v Parizu. V Sloveniji pa te meritve izvaja Slovenski institut za kakovost in meroslovje, ki je v okviru urada za meroslovje s svojo Cezijevo uro tudi prispeva k določanju svetovnega časa UTC. Enotni svetovni čas se določa na osnovi meritev časa v posameznih meroslovnih inštitutih po svetu s skupno več kot 300 atomskimi urami, so zapisali na spletni strani urada za meroslovje.

Poletni čas so vpeljali z namenom izkoriščanja dnevne svetlobe. Uradni čas se pomakne naprej med pomladnimi in poletnimi meseci, tako da se delovne in šolske ure bolj prilegajo uram dnevne svetlobe.

Poletni čas bo trajal do nedelje, 29. oktobra, do tretje ure zjutraj, ko se bosta kazalca zavrtela uro nazaj.