Nekatere kraje v Sloveniji pobelil sneg, veter ponekod ovira promet

Večji del Slovenije je pobelil sneg, po večini države so ga zjutraj namerili kakšen centimeter. Na Primorskem piha močna burja.
Fotografija: Fotografija je arhivska, januar 2023. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Fotografija je arhivska, januar 2023. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ponoči so se padavine okrepile in od vzhoda zajele večino države. Meja sneženja se je spustila do nižin. Zjutraj so se v nekaterih delih države zbudili v zasneženo jutro. V večjem delu Slovenije so danes zjutraj namerili kakšen centimeter snega, poroča Arso. Ob tem opozarja, da bo lahko čez dan predvsem v južni polovici Slovenije še rahlo snežilo. Na Primorskem piha močna burja, ki se bo v naslednjih urah še okrepila. Zaradi vetra je ponekod že oviran promet.

Padavine so sicer zjutraj oslabele in bodo v večjem delu Slovenije ponehale. Popoldne bo oblačno, tu in tam se bo lahko oblačnost prehodno trgala. Predvsem v južni in jugovzhodni Sloveniji bo občasno naletaval sneg. Pihal bo severovzhodni veter, burja na Primorskem se bo dopoldne še nekoliko okrepila. Najvišje dnevne temperature bodo od 0 do 5, na Primorskem do okoli 8 ° Celzija.

Po podatkih Arsa je na Kredarici zapadlo 24 centimetrov novega snega, tako da je snežna odeja zdaj debela 250 centimetrov. Precej je zasnežilo tudi Kočevje, kjer je zapadlo 23 centimetrov snega, izraziteje pa so glede na številke, dostopne pri Arsu, belo obarvane še Rateče (14 centimetrov) ter Katarina nad Ljubljano in Črnomelj (10 centimetrov snega). V prestolnici so namerili dva centimetra novozapadlega snega.

Padavine so sicer zjutraj oslabele in bodo v večjem delu Slovenije ponehale. Čez dan se bo ponekod v zahodni Sloveniji oblačnost prehodno trgala, v južni in jugovzhodni Sloveniji pa bo občasno še naletaval sneg.

Pihal bo severovzhodni veter, ob tem pa Arso opozarja predvsem na razmere na jugozahodu države.

FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo

Zaradi podrtih dreves sta zaprti cesti Grgelj-Fara in Kot-Grgelj, pri Dolu.

Zaradi burje pa je na primorski avtocesti zaprt predor Kastelec proti Ljubljani, na odseku Kastelec-Kozina. Promet je preusmerjen na vzporedno cesto.

Na vipavski hitri cesti med Nanosom in Selom je prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami ter avtobuse, 3. stopnja, na regionalnih cestah Selo-Ajševica-Vogrsko, Razdrto-Podnanos-Manče-Vipava pa za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton, 1. stopnja.

Najvišja izmerjena hitrost burje v zadnji uri je bila Mančah, 104 kilometre na uro.

Zimske razmere na cestah

Prometno-informacijski center za državne ceste ob zimskih razmerah opozarja na prepovedi za tovorni promet na cestah Col-Črni Vrh ter na hrvaški strani mejnih prehodov Babno Polje in Petrina; na teh lokacijah velja prepoved za priklopnike in polpriklopnike. Cesta čez prelaz Vršič je prevozna le za osebna vozila z verigami, tudi na cesti čez prelaz Ljubelj so na avstrijski strani obvezne verige.

Vremenska sprememba je poleg dežja in snega prinesla tudi čist zrak.

Preberite še:

Komentarji: