Nemec o hrabrem partizanskem boju

Bodimo pogumni, samozavestni, enotni in ponosni, je bilo danes rečeno ob obletnici ustanovitve Gubčeve brigade.
Fotografija: Matjaž Nemec, poslanec in slavnostni govornik. FOTO: Bojan Rajšek
Odpri galerijo
Matjaž Nemec, poslanec in slavnostni govornik. FOTO: Bojan Rajšek

Trebelno – Ne sovraštvu, je danes izvenela partizanska spominska prireditev na Trebelnem, kjer se je množica ljudi udeležila 76- obletnice ustanovitve Gubčeve brigade, ki velja za eno najpomembnejših poglavji slovenskega partizanskega boja. Slavnostni govornik je bil poslanec Matjaž Nemec.

Ob tej priložnosti so se navzoči spomnili tudi 75-obletnice ustanovitve 12. SNOUB in 77. obletnice ustanovitve Mokronoške čete in prav danes so v Mirni vasi odprli skoraj pol kilometra obnovljene ceste, ki so jo domačini še kako potrebovali.


Spoštljivo o Gubčevcih 


S spoštljivimi besedami je govornik Nemec spomnil na čas, ko je bil slovenski narod obsojen na uničenje s strani fašističnih in nacističnih okupatorjen ob podpori domačih izdajalcev. Da se to ni zgodilo, je zasluga tudi bork in borcev Gubčeve brigade, ki so se 4. septembra leta 1942 zbrali prav na Trebelnem in odločno stopili v bran narodu in bili težak boj s sovražnikovi vojskami.

Partizanska slovesnost na Trebelnem. FOTO: Bojan Rajšek
Partizanska slovesnost na Trebelnem. FOTO: Bojan Rajšek


Ustanovitev Gubčeve brigade simbolizira pogum in srčnost naših ljudi, česar ne more popačiti še tako motivirano spreminjanje zgodovine, kar nekateri želijo storiti še danes, je povedal Nemec in požel odobravanje več kakor 400 navzočih.



»Prav Gubčevci so sporočilo, ki ga ne more popačiti tudi ne še tako hoteno politično motivirano spreminjane zgodovine, ki smo mu žal s strani nekaterih priča tudi danes. Ko srečujemo sovražni govor, podtikanja, laži in ustavljanje paravojaških enot in to javno, brez sramu,« je povedal Nemec, ki je prepričan, da s pogumom nekdanjih bork in borcev, s samozavestjo, enotnostjo in z optimizmom narod zagotovo lahko premaga vse prepreke, ki so mu tudi v današnjem času napoti.



»Bodimo pogumni, samozavestni, enotni in ponosni. Potem bomo kos nalogam pred nami. Če kaj, nam to sporoča ustanovitev Gubčeve brigade in ostali dogodki pred več kakor sedmimi desetletji, ko so nam naše borke in borce priborili svobodo,« je sklenil poslanec Nemec.


Na Trebelnem tudi legendarni partizan Kocjan


Župan mokronoško-trebelne občine Anton Maver je povedal, da njihova lokalna skupnost ohranja spoštljivi spomin na drugo svetovno vojno, kakor tudi na osamosvojitveno vojno leta 1991. »Žal pa se tisto, kar smo pričakovali od osamosvojitevene, ni uresničilo,« je prepričan Maver, ki je izrazil zadovoljstvo, da se je pet političnih strank levo od sredine vendarle uspelo poenotiti in sestaviti vlado.

Učenci POŠ Trebelno med nastopom. FOTO: Bojan Rajšek
Učenci POŠ Trebelno med nastopom. FOTO: Bojan Rajšek


Slovesnosti se je udeležil tudi legenda partizanskega boja in pripadnik Gubčeve brigade general Lado Kocjan, ki je za spletno Delo povedal, da je razočaran z dogajanji v naši družbi. Moti ga predvsem socialna neenakost, za kar se borci med štiriletno borbo proti okupatorju niso borili. Izrazil pa je zadovoljstvo, da so se politične stranke vendarle uspele dogovoriti in sestaviti vlado, čeprav je vse skupaj »malo šepalo«.

Komentarji: