Neupravičeno odsotnim poslancem bodo odtegnili dnevni zaslužek

Odsotnost poslancev na sejah se bo po novem objavljala v informacijskem sistemu DZ.
Fotografija: V kolikor bo poslanec neupravičeno odsoten, bo sankcioniran. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
V kolikor bo poslanec neupravičeno odsoten, bo sankcioniran. FOTO: Črt Piksi

Na seji komisije za poslovnik so člani na pobudo predsednice DZ sprejeli sklep, da se od zdaj naprej odsotnost poslancev na sejah DZ objavlja v informacijskem sistemu DZ, odsotnih poslancev pa tako predsedujoči na seji ne bo več poimensko našteval. Spremembe pravilnika o neopravičeni odsotnosti poslancev bo preverila mandatno-volilna komisija.

Obvestilo o odsotnih poslancih se bo od zdaj naprej v informacijskem sistemu DZ med sejo posodabljalo.

Poslanec bo štel za odsotnega, v kolikor ne bo prisoten niti na tretjem glasovanju o isti zadevi. Torej v primerih, ko na glasovanju ni dosežen kvorum in je glasovanje potrebno trikrat ponavljati.

image_alt
Klakočar Zupančičeva naštela imena neupravičeno odsotnih in požela odpor

Upravičenost odsotnosti poslancev ugotavlja mandatno-volilna komisija. V kolikor bo poslanec neupravičeno odsoten, bo sankcioniran na način, da mu ne bo pripadal dnevni zaslužek in stroški za tisti dan, so pojasnili v kabinetu predsednice DZ.

Mandatno volilna komisija bo sicer spremembe pravilnika za ugotavljanje neopravičene odsotnosti poslancev vzela pod drobnogled in ga po potrebi spremenila v skladu s poslovnikom, so še sklenili na seji.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je namreč na komisijo za poslovnik naslovila več vprašanj za tolmačenje poslovnika glede prisotnosti poslancev na sejah. Med drugim, ali je mogoče prisotnost na sejah enačiti z navzočnostjo ob glasovanju, pa tudi, ali predsedujoči lahko navede odsotne poslance, ki se niso opravičili.

Predsednica DZ je sicer na seji v začetku julija poslance razburila prav s tem, ko je povedala, kdo izmed odsotnih poslancev se ni opravičil. Za tem je Klakočar Zupančičeva opravila posvet z vodji poslanskih skupin, pri čemer so sklenili, da bo člene poslovnika tolmačila komisija DZ za poslovnik.

Preberite še:

Komentarji: