Neuradno: tudi kardiologi za odrasle se pripravljajo za odhod iz UKC

Pričakovati je, da se bodo po vzoru NIOSB organizirali tudi drugi zdravniki.
Fotografija: Tuja kardiokirurga v Sloveniji, čeprav bosta plačana, ne moreta zdraviti otrok. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Tuja kardiokirurga v Sloveniji, čeprav bosta plačana, ne moreta zdraviti otrok. FOTO: Tomi Lombar

Tuji zdravniki, ki jih Slovenija plačuje več kot 2000 evrov na dan, povzročajo nezadovoljstvo med domačimi zdravniki, ki delajo za 980 do največ 2400 evrov neto na mesec. Predsednik zdravniškega društva prof. dr. Radko Komadina je včeraj opozoril, da te poteze vodijo v razpad zdravstva. Na to, da vodijo v destabilizacijo UKC, je opozorilo ministrico za zdravje že tudi vodstvo UKC Ljubljana.

Neuradno smo izvedeli, da se tudi kardiologi za odrasle pripravljajo na izstop iz UKC in morebitno najetje UKC po zgledu NIOSB. Pričakovati je, da se bodo organizirali tudi zdravniki drugih specialnosti, saj ni nobenega razloga, da ne bi za vse veljala ista merila: če lahko najame prostore in opremo UKC prof. Igor Gregorič prek NIOSB, jih lahko tudi drugi, pri tem pa pričnejo dobivati plačilo 2000 evrov na dan.
 

Kako torej bo organizirano in plačano delo NIOSB?


Nenavadna poteza vlade, ki je ustanovila zavod NIOSB znotraj zavoda UKC, odpira številna vprašanja o sodelovanju med UKC in NIOSB. Strokovni svet vodilnih zdravnikov UKC je prejšnji teden sprejel sklep, da bo UKC z zavodom NIOSB sodeloval enako kot z vsemi drugimi zavodi in inštituti, torej prek napotnice. NIOSB bo napotil svojega pacienta v UKC, tam ga bodo zdravili, stroške zdravljenja pa zaračunali zdravstveni blagajni (ZZZS).

Brane Dobnikar, vršilec dolžnosti direktorja NIOSB, pa je za STA pred nekaj dnevi povedal, da bo UKC inštitutu (skladno s sklepom vlade) odstopil prostore in po posebni pogodbi opravljal tehnične in podporne dejavnost za NIOSB, kar vključuje tudi nabavo medicinskih in drugih materialov. Za vse to UKC še ni niti registriran, niti vlada še ni ustrezno spremenila ustanovnih aktov UKC in ga na novo registrirala.

ZZZS je odgovoril, da lahko sklene NIOSB pogodbo z ZZZS šele leta 2019. »UKC in NIOSB bosta morala posredovati usklajen predlog o prenosu dela programa z UKC na NIOSB,« menijo v ZZZS. Tega predloga še niso prejeli. Vrednost programa, ki ga bo opravljal NIOSB namesto UKC, ni znana. Iz ZZZS so odgovorili: »Podatka o tem, koliko denarja nameni ZZZS za zdravljenje na srcu bolnih otrok, na ZZZS ni mogoče izračunati, saj bi zato morali poznati in združiti vse diagnoze, ki spadajo v ta sklop zdravljenja,« odgovarjajo.
 

NIOSB nima ničesar razen ene pisarne v UKC


Čeprav je ministrstvo za zdravje včeraj zatrdilo, da ​NIOSB deluje v prostorih pediatrične klinike in ima na voljo opremo – oboje je potrebno za izdajo dovoljenja za opravljanje zdravstvene dejavnosti –, to ne drži. Iz UKC so na vprašanje Dela odgovorili: »UKC je NIOSB odstopil v uporabo pisarno. Podpisana je krovna pogodba med NIOSB in UKCL o zagotavljanju podpornih storitev. Moramo pa uskladiti še sporazum o uporabi prostorov in opreme ter podrobneje opredeliti vsebino podpornih storitev.«

Dobnikar iz NIOSB je za STA napovedal, da bo ministrstvo izdalo dovoljenje za opravljanje dejavnosti že v ponedeljek. Dejal je, da je NIOSB sklenil tri pogodbe o zaposlitvi s slovenskimi zdravniki, ki so že bili v programu otroške kardiologije in bodo odgovorni nosilci zdravstvene dejavnosti v NIOSB, eno pogodbo pa ima še v podpisu. Omenjal je kardiologa, kardiokirurga, anestezista in specialista intenzivne medicine. Na vprašanja Dela, kateri zdravniki so to in za kakšne pogodbe gre, ne Dobnikar ne ministrstvo nista odgovorila.

Zdravniška zbornica ugotavlja, da ministrstvo za zdravje ne more izdati dovoljenja za delo novemu zavodu NIOSB, saj še ni sprejelo dveh pravilnikov, ki bi jih po novem zakonu o zdravstveni dejavnosti moralo že do 17. junija. Ministrstvo tolmači zakonodajo drugače, in sicer da do sprejetja novih pravilnikov veljajo dosedanji predpisi. Zbornica oporeka: dosedanji predpisi ne veljajo, ker jih ni.
 

Različna merila za različne ljudi


Zanimivo je tudi, da je moral UKC pred štirimi leti zaradi iste namere – reševanja otroškega srčnega programa – plačati 1200 evrov kazni. Takrat je predstojnik prof. dr. Tomislav Klokočovnik kot vodja programa otroške srčne kirurgije povabil v UKC operirat kardiokirurga iz Beograda Igorja Šehića, ki pa mu je bilo nemogoče urediti dokumente, enako kot zdaj za ameriškega in španskega zdravnika. Inšpekcija je izrekla kazen 1200 evrov. Plačati bi jo moral generalni direktor, a je račun namesto njega poravnal Klokočovnik osebno. Takrat je torej inšpekcija preprečila operacije otrok tujemu zdravniku, ki ga je povabil prof. Klokočovnik.

Nekaj let prej pa je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) vplivala na prenehanje sodelovanja izraelskega kirurga Davida Mishalyja, ki ga je povabil reševat otroški srčni program predstojnik prof. dr. Borut Geršak. Vzrok so bila previsoka plačila za operacije otrok. Mishaly je bil plačan za operacije manj, kot dobivajo zdaj ameriški in španski zdravniki samo za prisotnost v UKC (otrok ne zdravijo).

Zdaj je povabil tuje zdravnike, ki naj bi rešili otroški srčni program, prof. dr. Igor Gregorič prek NIOSB. Ali bo tudi zdaj ukrepal KPK ali kateri drugi organ za porabo proračunskega denarja in proti komu bo ukrepal, ni znano.

Komentarji: